Hlavní obsah

Aktualizace vyjdou naposledy. Windows 7 končí

Novinky, mif

V úterý vydá společnost Microsoft naposledy aktualizace pro operační systém Windows 7, poté bude podpora definitivně ukončena. Používat sedmičky i nadále tak bude pro uživatele představovat velké bezpečnostní riziko.

Foto: archiv výrobce

Operační systém Windows 7 (ilustrační foto)

Článek

Na konec Windows 7 upozorňoval Microsoft už dlouho dopředu. Například v minulém roce se uživatelům zakryla celá obrazovka s hláškou, že systém přestane být po 14. lednu podporován.

Běžní uživatelé po zmiňovaném datu nebudou moci stahovat žádné další aktualizace, nejde přitom pouze o nejrůznější vylepšení, ale především bezpečnostní updaty. Pokud tedy bude u sedmiček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty. Přílišnou obranu nepředstavuje ani ten sebelepší antivirový program – viry sice zastavit dokáže, ale na děravý systém je krátký.

Problém to představuje například i pro uživatele internetového bankovnictví. „Maximální ochranu vašich dat jsme schopni zajistit pouze v případě, že na svém zařízení budete používat aktuální, výrobcem a bankou podporované verze operačního systému, bezpečnostních programů a internetového prohlížeče,“ varovali v souvislosti s koncem Windows 7 zástupci České spořitelny.

Na Windows 7 nezajistíme bezpečnost dat, varovala Česká spořitelna

Software

Aktualizace jen za úplatu

Vše výše uvedené se však týká pouze běžných uživatelů. Existují totiž počítačové systémy, pro jejichž chod je platforma Windows 7 nezbytná. U nich přechod na nějakou novější verzi systému není buď vůbec možný, nebo je finančně příliš nákladný. Typicky jde o stroje používané ve firemním sektoru.

Pro ně bude Microsoft nabízet aktualizace sedmiček až do roku 2023. Jak upozornil server KitGuru, zadarmo to ale nebude. Updaty navíc budou k dispozici pouze pro některé verze sedmiček – znovu je tedy nutné zdůraznit, že majitelé domácích licencí je nebudou moci instalovat.

A na kolik si tedy americký softwarový gigant dodatečné aktualizace cení? Majitelé Windows 7 Enterprise za aktualizační službu zaplatí 25 dolarů ročně (570 Kč). V případě Windows 7 Pro se pak cena vyšplhá za první rok na 50 dolarů, za druhý na 100 dolarů a za třetí na 200 dolarů. To je v přepočtu podle let 1140 Kč, 2280 Kč a 4560 Kč. Platí se přitom za každý počítač zvlášť.

Konec Windows 7 je tady

Software

Nepodporované systémy představují riziko

Bezpečnostní experti neustále upozorňují na to, že používat nepodporované operační systémy představuje velké bezpečnostní riziko. Neplatí to přitom pouze v případě sedmiček, ale také u starší verze Windows XP. Celá řada uživatelů nicméně na jejich doporučení nedbá.

Podle studie antivirové společnosti Kaspersky totiž systémy, pro které již nevycházejí žádné aktualizace, používá téměř polovina lidí. Problém se přitom netýká pouze běžných uživatelů, ale také firem.

„Přestože jsou k dispozici novější verze těchto operačních systémů, asi 41 procent spotřebitelů nadále používá buď nepodporované systémy, nebo ty, které brzy podporovány být přestanou, jako Windows XP nebo Windows 7,“ prohlásil Alexey Pankratov, jeden z manažerů společnosti Kaspersky.

Reklama

Související témata:

Související články

Zbývá už jen měsíc, pak Windows 7 skončí

Přesně za měsíc – v úterý 14. ledna – vyjdou naposledy aktualizace pro operační systém Windows 7. Bezprostředně poté bude společností Microsoft ukončena...

Výběr článků

Načítám