Hlavní obsah

Na Windows 7 nezajistíme bezpečnost dat, varovala Česká spořitelna

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na úterý je oficiálně naplánovaný konec podpory operačního systému Windows 7 ze strany Microsoftu. Americký softwarový gigant sice funkčnost nijak omezovat nebude, ale pro uživatele bude případné nalezení trhlin představovat velké bezpečnostní riziko. Platí to například pro klienty internetového bankovnictví, jak upozornili zástupci České spořitelny.

Foto: archív tvůrců

Internetové bankovnictví George

Článek

„14. ledna 2020 společnost Microsoft ukončí podporu operačního systému Windows 7. Internetové bankovnictví George bude na Windows 7 fungovat i nadále, ale v zájmu co nejlepší ochrany vašich dat velmi doporučujeme přejít na novější verzi, pro kterou Microsoft poskytuje jak technickou podporu, tak pravidelné aktualizace,“ varovali klienty zástupci banky.

Ti zároveň zdůraznili, že pokud uživatelé budou sedmičky i nadále používat, „může být jejich počítač ohrožen“. „Microsoft již nepřichází s významnými aktualizacemi ani pro Internetový prohlížeč Internet Explorer. Ten tak nadále neodpovídá nejnovějším webovým standardům. Může se proto stát, že v Internetu Exploreru nebudou fungovat některé z nejnovějších funkcí internetového bankovnictví George,“ stojí v prohlášení spořitelny.

Fakta a mýty okolo konce Windows 7. Antivirus bude fungovat i nadále

Software

„Maximální ochranu vašich dat jsme schopni zajistit pouze v případě, že na svém zařízení budete používat aktuální, výrobcem a bankou podporované verze operačního systému, bezpečnostních programů a internetového prohlížeče,“ konstatovali zástupci banky.

Ti doporučují uživatelům používat pouze podporované systémy. Konkrétně jde o Windows 8.1 a Windows 10, případně o konkurenční platformy MacOS 10.13 a vyšší, Linux CentOS verze 7 a vyšší nebo Linux Ubuntu 18.04 a vyšší.

Stejný osud jako v případě Windows XP

Jak již bylo uvedeno výše, úterý je posledním dnem, kdy budou vydány aktualizace pro Windows 7, poté Microsoft ukončí oficiálně podporu. Podobný scénář před pěti lety zažili uživatelé operačního systému Windows XP. Po ukončení podpory byly zcela odříznuti od možnosti stahovat aktualizace. Nejde přitom pouze o nejrůznější vylepšení, ale především o bezpečnostní updaty.

Pokud je tedy u Xpéček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty. Přílišnou obranu nepředstavuje ani ten sebelepší antivirový program – viry sice zastavit dokáže, ale na děravý systém je krátký.

Internetové bankovnictví České spořitelny nebude fungovat na Windows XP

Software

Nyní čeká stejný osud také sedmičky. Microsoft sice samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, bezpečnostní experti nicméně upozorňují, že používat nepodporovaný operační systém je stejný hazard, jako „jezdit v autech bez bezpečnostních pásů a s vypnutými airbagy“.

„Přestože jsou k dispozici novější verze těchto operačních systémů, asi 41 procent spotřebitelů nadále používá buď nepodporované systémy, nebo ty, které brzy přestanou být podporovány, jako Windows XP nebo Windows 7,“ prohlásil Alexey Pankratov, bezpečnostní výzkumník ze společnosti Kaspersky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Zbývá už jen měsíc, pak Windows 7 skončí

Přesně za měsíc – v úterý 14. ledna – vyjdou naposledy aktualizace pro operační systém Windows 7. Bezprostředně poté bude společností Microsoft ukončena...

Výběr článků

Načítám