Hlavní obsah

Flashky je už možné z USB vyškubávat. Microsoft změnil nastavení Windows

Novinky, rim

Trpělivost došla vývojářům operačního systému Windows 10 s uživateli, kteří vyškubávají flashky a externí disky z USB portů, aniž by je předtím dali bezpečně odebrat. Kvůli obavám ze ztráty dat proto změnili defaultní nastavení desítek, s žádnými dalšími nabídkami tak nyní uživatelé nemusejí ztrácet čas.

Foto: archív výrobce

Flashdisk (ilustrační foto)

Článek

Platforma Windows 10 – stejně jako všechny předchozí verze operačních systémů od Microsoftu, které jsou doposud podporované – pracovala s USB flashkami a dalšími paměťovými médii velmi zodpovědně.

Uživatelé museli nejdříve v oznamovací oblasti zvolit možnost „bezpečně odebrat“, načež mohli vytáhnout paměťové zařízení skutečně ze svého počítače. Pokud to neudělali, riskovali tím ztrátu dat.

Nový režim je pomalejší

Bylo to dáno tím, že desítky využívaly mezipaměť pro zápis dat. V praxi se tak mohlo stát, že některá data byla zapisována ještě ve chvíli, kdy vytahoval uživatel flashku nebo externí disk z příslušného USB portu.

Microsoft však v nejnovější aktualizaci defaultní nastavení změnil a USB zařízení nyní mezipaměť nepoužívají. Změna se mimochodem týká také rozhraní Thunderbolt. Díky tomu je možné paměťová zařízení odpojovat dle libosti, žádnou ztrátu dat uživatelé neriskují.

Sluší se nicméně zmínit, že tato změna má negativní vliv na výkon paměťových médií. Samotný Microsoft upozorňuje, že nyní je zápis i čtení připojených úložišť o něco pomalejší.

Nastavení se dá změnit

Uživatelé, kteří touží po maximálním možném výkonu a nevadí jim klikat na nabídku „bezpečně odebrat“, mohou nastavení změnit. Ve vlastnostech konkrétního USB disku, konkrétně v záložce Zásady, stačí změnit položku „Rychlé odebrání“ na „Lepší výkon“.

Uživatelé nicméně musí počítat s tím, že v takovém případě bude stále nutné bezpečné odebrání, v opačném případě totiž hrozí ztráta nebo poškození dat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám