Hlavní obsah

Starší herní grafiky končí také. Stejně jako 3D brýle

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společně s brýlemi 3D Vision se chystá společnost Nvidia příští měsíc ukončit podporu také pro celou řadu starších grafických karet. Platí to především pro herní modely, které se objevovaly v minulých letech ve výkonných noteboocích. Upozornil na to server TechSpot.

Foto: archív výrobce

Ukončení podpory se týká grafik v noteboocích od společnosti Nvidia.

Článek

Podpora bude od dubna ukončena pro mobilní grafické karty z generace Kepler. To jinými slovy znamená, že Nvidia již pro tyto karty nebude nabízet nové ovladače, stejně jako nejrůznější opravy a optimalizace pro nové hry.

Teoreticky se tedy ukončení podpory týká notebooků, které byly vydány v roce 2012 a později. První generace karet Kepler se totiž objevila právě ve zmiňovaném roce, v dalších letech ale vycházely vylepšené modely na stejném jádře.

Konkrétně tedy přestanou být grafické ovladače vydávány pro karty série GeForce GT/GTX 6xxM, 7xxM, 8xxM a 9xxM. V případě poslední devítistovkové série se ale ukončení podpory týká pouze nižších modelů 910M a 920M.

Naposledy vyjdou ovladače v dubnu

Naposledy ovladače pro tyto mobilní herní grafiky vyjdou letos v dubnu. To platí také pro speciální brýle 3D Vision, které dovedly proměnit obyčejný obraz v trojrozměrný. Šlo v podstatě o jakéhosi předchůdce virtuální reality, která nakonec převzala otěže budoucího vývoje.

Foto: archív výrobce

3D Vision

3D Vision byl jednoduchý kit, který dokázal v podstatě obyčejný počítač proměnit na moderní stroj s trojrozměrným obrazem. Ke sledování byly potřeba akorát polarizační brýle, které dokážou rozdělit obraz pro každé oko zvlášť. Tak se vytvoří trojrozměrný vjem. O vše ostatní se starala malá základna, která se pomocí USB kabelu připojila k počítači.

V podstatě jedinou podmínkou bylo vlastnit monitory či televizory, které mají vyšší obnovovací frekvenci (alespoň 100 Hz) a pochopitelně také grafická karta z dílny společnosti Nvidia. Za kit zaplatil tehdy případný zájemce zhruba 2500 Kč, což bylo výrazně méně než za 3D monitory.

Svého času velmi slibná technologie však nyní definitivně končí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám