Hlavní obsah

Návaly vzteku jsou pryč. Vynálezce Linuxu se vrátil k práci

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než měsíci a půl odpočinku se Linus Torvalds, který je fakticky považován za tvůrce operačního systému Linux, vrací k práci. Osmačtyřicetiletý Torvalds z vedení vývoje alternativy k Windows odstoupil v polovině září, když přiznal, že trpí návaly vzteku.

Foto: Profimedia.cz

Linus Torvalds

Článek

Kvůli návalům vzteku se dostával Torvalds často do sporů s dalšími programátory, kteří na jádře Linuxu pracují. Pro sprostá slova prý nechodil daleko a frustrace z pracovního nasazení se stále častěji přelévala i do jeho osobního života. [celá zpráva]

Nakonec ale u tohoto softwarového tvůrce zvítězila sebereflexe. V polovině září se všem omluvil a nastoupil na „zdravotní dovolenou“, aby se podle vlastních slov „naučil chovat lépe k lidem okolo sebe“.

Několik posledních týdnů tak byl hlavou linuxové komunity Greg Kroah-Hartman, který však tento týden žezlo symbolicky předal zpět Torvaldsovi. Ten se nyní vrátí k práci na novém jádře a bude dál šířit svoji vizi Linuxu.

Mezitím mimochodem komunita přijala nový kodex chování, podle kterého by se jednotliví vývojáři měli k sobě chovat daleko slušněji a neměli by si dovolovat zbytečně víc, než je vhodné.

Microsoft drží většinu

Přestože má v současnosti Linux milióny příznivců po celém světě, je nutné zmínit, že jeho celosvětový podíl na trhu s operačními systémy tvoří jen zhruba dvě procenta. Dominantní postavení si již přinejmenším dvě dekády drží konkurenční Microsoft se svými Windows. Jejich různé verze jsou nainstalovány na 90 % počítačů.

Linux je možné nainstalovat na pevný disk úplně stejně jako Windows. Na rozdíl od Microsoftu nabízí komunita navíc jednoduchý způsob, jak si operační systém zdarma vyzkoušet.

Je k tomu potřeba pouze počítač s CD nebo DVD mechanikou a příslušný nosič s takzvanou live distribucí, kterou na rozdíl od konkurenčních operačních systémů není nutné instalovat na pevný disk počítače. Jednoduše se spustí z CD nebo DVD. V některých případech může být toto médium nahrazeno také USB flash diskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám