Hlavní obsah

Vynálezce Linuxu si dává pauzu. Kvůli návalům vzteku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vynálezce operačního systému Linux Linus Torvalds se rozhodl pro pauzu ve svém pracovním životě. Osmačtyřicetiletý Fin proslulý návaly vzteku na sobě chce pracovat, aby svým chováním napříště neodrazoval okolí.

Foto: Profimedia.cz

Linus Torvalds

Článek

Torvalds uznal, že když byl během vývoje nové verze Linuxu v pracovních e-mailech osobní, mohl některé spolupracovníky zranit, nebo dokonce odradit od další práce. Z Torvaldsových poznámek k aktuální verzi Linuxu to citovala agentura DPA.

Světově uznávaný programátor vytvořil jen malou část toho, co dnes uživatelé znají pod názvem Linux – odhaduje se, že z jeho hlavy jsou asi dvě procenta kódu. Většinu napsali další programátoři z celého světa, už od počátku je totiž zdrojový kód systému, jehož logem je tučňák Tux, otevřený.

Torvalds zdůraznil, že mu jeho výbuchy připadaly při řešení pracovních problémů na místě, když chtěl, aby byly nové verze Linuxu dokončeny. Celý život prý měl problém chápat pocity druhých lidí. Nyní ale dospěl k závěru, že se v komunitě vývojářů Linuxu nashromáždila velká nespokojenost s jeho chováním.

Microsoft drží většinu

Přestože má v současnosti Linux milióny příznivců po celém světě, je nutné zmínit, že jeho celosvětový podíl na trhu s operačními systémy tvoří jen zhruba dvě procenta. Dominantní postavení si již přinejmenším dvě dekády drží konkurenční Microsoft se svými Windows. Jejich různé verze jsou nainstalovány na 90 % počítačů.

Linux je možné nainstalovat na pevný disk úplně stejně jako Windows. Na rozdíl od Microsoftu nabízí komunita navíc jednoduchý způsob, jak si operační systém zdarma vyzkoušet.

Je k tomu potřeba pouze počítač s CD nebo DVD mechanikou a příslušný nosič s takzvanou live distribucí, kterou na rozdíl od konkurenčních operačních systémů není nutné instalovat na pevný disk počítače. Jednoduše se spustí z CD nebo DVD. V některých případech může být toto médium nahrazeno také USB flash diskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám