Hlavní obsah

Odposlouchávat mobily mohl kdokoliv. Kvůli chybě ve WhatsAppu

Novinky, ort

WhatsApp je jednou z nejpopulárnějších chatovacích aplikací na světě, používá ji několik stovek miliónů lidí. Nyní se ale ukázalo, že tento program, který je k dispozici především pro chytré telefony, obsahoval kritickou bezpečnostní chybu. Tu mohli hackeři zneužít klidně k tomu, aby odposlouchávali uživatele prostřednictvím mobilního telefonu.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo WhatsAppu. Ilustrační foto.

Článek

Na trhlinu v zabezpečení upozornili servery ZDNet a The Register. Krátce poté vydala společnost Facebook, která WhatsApp provozuje, prohlášení, podle kterého již byla chyba opravena.

„Spolupracujeme s bezpečnostními experty z celého světa, abychom zajistili, že WhatsApp bude bezpečný a spolehlivý pro všechny uživatele na planetě,“ stojí v prohlášení provozovatele WhatsAppu.

Jedna z nejzávažnějších chyb

To ale nic nemění na tom, že objevená trhlina patřila k těm největším chybám, které byly v souvislosti s WhatsAppem zachyceny. Útočník totiž mohl nad aplikací získat absolutní kontrolu.

Jinými slovy to znamená, že mohl mít přístup ke všem zprávám, obrázkům a videím uloženým v programu. Stejně tak ale mohl na dálku aktivovat mikrofon a odposlouchávat uživatele nebo využít kontakty, aby pod jménem uživatele šířil škodlivé kódy a napadl tak další mobilní zařízení.

Podle dosavadních informací však trhlina zneužita nebyla. Potvrdil to bezpečnostní expert ze společnosti Google, který se na objevení trhliny podílel.

Aktualizovat na nejnovější verzi

Všichni uživatelé, kteří mají poslední verzi aplikace WhatsApp, jsou tak již v bezpečí. Majitelé starších verzí by však s ohledem na možná bezpečnostní rizika měli program co nejdříve aktualizovat.

Aplikace WhatsApp patří k nejpopulárnějším komunikačním programům na světě, v globálním měřítku ji používá 1,2 miliardy lidí. V roce 2014 koupila službu společnost Facebook za 19 miliard dolarů, tedy podle současného kurzu za více než 426 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám