Hlavní obsah

Aktualizace zrychlí iPhony a iPady. Vyjde už příští týden

Novinky, mif

Už příští týden se chystá společnost Apple vydat velkou aktualizaci operačního systému iOS, který využívají počítačové tablety iPad, chytré telefony iPhone a multimediální přehrávače iPod. Stahovat ji bude možné stejně jako u předchozích verzí zadarmo a kromě vyššího výkonu by měla přinést i výrazně svižnější pracovní tempo.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Operační systém iOS 12

Článek

Další generace platformy iOS, kterou využívají mobilní zařízení s logem nakousnutého jablka, ponese pořadové číslo 12. Nová verze systému poběží na všech zařízeních, na které bylo možné nainstalovat iOS 11, tedy na iPhone 5S a novější, iPad mini 2 a novější a v neposlední řadě také iPod Touch šesté generace.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Operační systém iOS 12

3D animace a CarPlay

Hlavní výhodou nové verze by mělo být svižnější pracovní tempo. Například spouštění aplikací se má v novém operačním systému zrychlit až o 40 % a fotoaparátu dokonce až o 70 %.

Fanoušci této platformy se mohou těšit na celou řadu dalších užitečných vychytávek. Například program Zprávy přinese nový postranní panel, CarPlay bude podporovat navigace třetích společností a virtuální asistentka Siri bude chytřejší a také samostatnější, aby jí uživatel nemusel všechno říkat.

Novinkou jsou také animace Memoji. Jde v podstatě o smajlíky, které si uživatel může vytvořit přesně podle sebe. Následně lze tyto interaktivní 3D animace používat v chatech, zprávách nebo při fotografování.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Memoji

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Operační systém iOS 12

Šikovné vychytávky

Dalším velkým vylepšením je nástroj Measure – díky němu bude stačit namířit fotoaparát například na stůl a telefon automaticky spočítá, jak je stůl velký. Půjde tedy o systém rozšířené reality. Právě rozšířené realitě se Apple bude věnovat v nadcházejících měsících daleko více. Představil speciální softwarový kit nástrojů pro vývojáře, jehož prostřednictvím budou moci sami vytvářet vlastní aplikace pro rozšířenou realitu.

Možnosti rozšířené reality již prezentovala například společnost Lego. Světoznámé kostičky dostanou nový rozměr právě díky iPhonům a iPadům. Například na skutečně postavený dům bude možné stříkat virtuální vodu na obrazovce telefonu. Rozšířená realita zkrátka bude spojovat skutečný svět s tím virtuálním.

Velkého vylepšení se dočkala také aplikace FaceTime, ta nově bude nabízet i skupinové videohovory. Najednou bude tedy možné telefonovat klidně i s dalšími čtyřmi najednou, přičemž všechny uživatel uvidí na obrazovce. A to nejen na iPhonech, ale také na počítačích a tabletech s logem nakousnutého jablka.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Ukázka rozšířené reality na displeji iPhonu

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Ukázka rozšířené reality na displeji iPadu

Přijdou i další systémy

Aktualizace platformy iOS s pořadovým číslem 12 vyjde ve středu 17. září. Informace o její dostupnosti by na všech jablečných zařízeních měla vyskočit automaticky, prostřednictvím této nabídky půjde telefon rovnou aktualizovat.

Nové verze operačního systému se dočkají ve stejný den také chytré hodinky Apple Watch. Díky novým vylepšením dovedou hodinky lépe sledovat aktivity uživatele a zároveň usnadňují ještě více komunikaci s dalšími uživateli.

Na své si přijdou také fanoušci Apple TV, také toto multimediální televizní centrum, které mimochodem zvládá 4K rozlišení, totiž dostane nová vylepšení. Například nově přibude podpora pro Dolby Atmos, což ocení především fanoušci kvalitního zvuku.

Operační systém Mac OS pak dostane také hned několik vylepšení. Plocha se například dokáže automaticky uklidit, kdy stejné soubory naskládá na jednotlivé hromádky. Kdo má tedy problém s organizací dat, rozhodně tuto vychytávku uvítá. Velký důraz byl věnován u Mac OS také zabezpečení. Systém bude například uživatele varovat před sběrem jejich údajů na různých webových stránkách.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Apple Watch Series 4

Foto: Novinky

Ukázka nové verze Mac OS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám