Hlavní obsah

Růst Windows 10 se zastavil, běží stále na 700 miliónech počítačů

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už letos v květnu se podařilo společnosti Microsoft pokořit historický milník, když bylo oznámeno, že Windows 10 běží na 700 miliónech zařízení. Jak upozornil server Extremetech, šéf amerického softwarového gigantu Satya Nadella tento týden uvedl, že aktuálně pracují desítky stále na 700 miliónech zařízení. Růst počtu aktivních uživatelů se tedy jinými slovy zastavil.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella

Článek

V 700miliónové cifře jsou započítána různá zařízení. Vedle klasických počítačů a notebooků totiž desítky fungují také například na tabletech, mobilech, televizních konzolích Xbox a řadě dalších zařízení.

Lze předpokládat, že dominantní budou v počtu instalací právě počítače, přesný podíl instalací mezi jednotlivými kategoriemi však americký softwarový gigant neprozradil.

Největšího boomu se systém Windows 10 dočkal prakticky ihned po odstartování prodeje, tedy zhruba v polovině roku 2015.

Upgrade zadarmo

Microsoft ho totiž nabídl pro majitele starších verzí operačního systému jako bezplatnou aktualizaci, avšak pouze po dobu 12 měsíců. Možnost přechodu zadarmo byla tedy ukončena v polovině roku 2016.

To se pochopitelně negativně podepsalo na zájmu lidí. Ihned po zahájení prodeje na desítky přešlo několik miliónů uživatelů. Ještě zkraje roku 2016 si díky bezplatné aktualizaci tento operační systém nainstalovalo v průměru 800 až 900 tisíc uživatelů denně. Po ukončení bezplatného updatu však počet nových instalací klesl zhruba na polovinu.

V současnosti však toto číslo bude pravděpodobně ještě nižší, neboť Nadella proti předchozím oznámením celkový počet instalací Windows 10 nijak nenavýšil.

Už na přelomu listopadu a prosince loňského roku se totiž Microsoft pochlubil, že desítky běží na 600 miliónech zařízení, 700 miliónová cifra pak měla být prolomena v květnu.

Velký balík vylepšení a nových funkcí

Letos se dočkal operační systém Windows 10 velkého balíku nových funkcí a vylepšení s názvem April 2018 Update. Ten přináší spíše drobnější vylepšení, která ale dokážou uživateli ušetřit spoustu času a nervů – platí to například u omylem zavřených dokumentů, které díky časové ose otevřete, kdykoliv si budete přát.

Celkově jednotlivá dílčí vylepšení přispívají k lepší funkčnosti desítek a například i spolupráci napříč platformami, nejnovější verze Windows 10 totiž dokáže vcelku obstojně spolupracovat i s chytrými telefony a počítačovými tablety. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám