Hlavní obsah

Na Facebooku zneužívalo údaje uživatelů zhruba 200 aplikací

Americká internetová společnost Facebook zatím identifikovala zhruba 200 aplikací, u kterých má podezření na zneužívání údajů o uživatelích své sociální sítě. Firma také uvedla, že v rámci vyšetřování, které v březnu ohlásil její zakladatel a generální ředitel Mark Zuckerberg, již prověřila tisíce aplikací.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Zakladatel a šéf sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg

Článek

"Zhruba 200 aplikací bylo suspendováno, dokud se důkladně neprozkoumá, zda skutečně nějaké údaje zneužily," uvedl viceprezident Facebooku Ime Archibong. Vyšetřování, které ohlásil Zuckerberg, se týká aplikací, jež měly přístup k velkému množství údajů, než jim ho Facebook v roce 2014 výrazně omezil.

"Máme velké týmy interních i externích odborníků, které pracují na co nejrychlejším prošetření těch aplikací. Doposud byly prověřeny tisíce aplikací," uvedl Archibong. "Když nalezneme důkazy, že aplikace zneužily data, zakážeme je a budeme o tom informovat prostřednictvím svých stránek. Ukáže to lidem, zda si oni či jejich přátelé nainstalovali aplikaci, která před rokem 2015 zneužívala údaje," dodal.

Skandál jménem Cambridge Analytica  

Facebook je terčem kritiky kvůli uniku dat zhruba z 87 miliónů uživatelských účtů. Kauza vypukla v polovině března, kdy se ukázalo, že data zneužila britská společnost Cambridge Analytica při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Cambridge Analytica měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů desítek miliónů uživatelů a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu.

Facebook zároveň oznámil, že údaje prakticky všech uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou.

Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce byla již zablokována. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám