Hlavní obsah

Velká aktualizace Windows 10 se odsouvá na neurčito

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden měla společnost Microsoft vydat dlouho očekávanou velkou aktualizaci operačního systému Windows 10. Nakonec se tak ale nestalo, protože v připravovaném updatu byla nalezena kritická bezpečnostní chyba. A kvůli ní se nyní celá aktualizace, která přidá do desítek nové funkce a vylepšení, odsouvá na neurčito.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Společnost Microsoft oficiálně přesné datum uvedení aktualizace neuvedla.

V podstatě už zkraje letošního roku nicméně bylo jasné, kdy přibližně se update ukáže. Technologický novinář Richard Hay ze serveru Windows Observer si totiž všiml, že v testovací verzi desítek je zmiňovaný „Spring Creators Update“, tedy jarní aktualizace pro kreativce.

Právě podle názvu se dalo vcelku správně usuzovat, že balík nových funkcí a vylepšení bude vydán v březnu, dubnu nebo nejpozději v květnu.

Microsoft změnil název

Server Thurrott však upozornil, že nyní je už takřka jasné, že se tak nestane. Americký softwarový gigant totiž v tichosti smazal z názvu aktualizace označení „Spring“. Velký update tak bude vydán později, patrně v létě či na podzim. To však zatím zástupci podniku nepotvrdili.

Vydání aktualizace bylo odloženo kvůli blíže neupřesněné kritické bezpečnostní chybě, kterou by v případě instalace mohli zneužít počítačoví piráti k napadení cizích počítačů. [celá zpráva]

Stahovat velký update již nyní je nicméně stále možné v rámci testovací verze, která je určená pro vývojáře, programátory a správce počítačových sítí. S ohledem na nalezenou trhlinu, kvůli které Microsoft odložil datum vydání finální verze, se to ale pochopitelně nedoporučuje.

Dvě aktualizace za rok

Loni americký softwarový gigant vydal hned dvě velké aktualizace, naposledy jsme se dočkali loni na podzim. Jaké změny tento balík přinesl?

Takřka k nepoznání se změnila aplikace Fotky. Ta nyní slouží nejen k prohlížení a úpravám fotografií, je v ní možné zároveň stříhat videa. K dispozici jsou přitom 3D efekty, digitální písma, přechody apod. Například ve 3D je možné objekty rozpohybovat - jako fotbalový míč, který brankáři proklouzne do sítě.

Vylepšení se dočkal také zabudovaný antivirový program Windows Defender. Ten si nově dovede poradit i s vyděračskými viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Antivir by na ně měl nyní upozornit ještě dříve, než se tyto škodlivé kódy stihnou zabydlet v počítači.

Více se o aktualizaci Fall Creators Update dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám