Hlavní obsah

Facebook smazal uživatelům zprávy od Zuckerberga. Bude to moci udělat kdokoliv, slibuje

Novinky, mif

Společnost Facebook minulý týden v tichosti smazala z aplikace Messenger soukromé zprávy, které byly v uplynulých letech poslány uživatelům přímo zakladatelem a současným šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem nebo některým z vysoce postavených manažerů. To celou řadu uživatelů pobouřilo, protože oni sami takovou možnost nemají. Nyní podnik celou situaci uklidňuje s tím, že možnost mazat odeslané zprávy dostanou všichni uživatelé.

Foto: Achmad Ibrahim, ČTK/AP

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

Koncem minulého týdne si začala řada uživatelů stěžovat, že jim z Messengeru mizí zprávy. Prakticky všechny stížnosti, které server TechCrunch zachytil, měly jedno společné – dotyční uživatelé si psali se Zuckerbergem nebo jiným vysokým představitelem Facebooku. A právě takové soukromé zprávy byly z Messengeru smazány.

Zajímavé na tom je, že smazány byly skutečně jen zprávy Zuckerberga a dalších. Odpovědi od samotných uživatelů v konverzačním okně tedy zůstaly.

Zuckerberg prý testuje novou funkci

Facebook uvedl, že mazat zprávy začal v reakci na hacknutí e-mailů společnosti Sony, ke kterému došlo přitom již v roce 2014. „Jedním z opatření, která jsme byli v souvislosti s touto kauzou nuceni přijmout, je omezená platnost zpráv zaslaných přes Messenger od vrcholných představitelů Facebooku. Toto opatření je v souladu s naší povinností na uchovávání zpráv, kterou ukládá zákon,“ uvedl podnik.

Zarážející nicméně na celém případu je to, že samotní uživatelé takovou možnost nemají. Dokonce i když si smažou na Facebooku účet, jejich odeslané zprávy ve schránkách adresátů zůstanou.

Foto: archív tvůrců

Ukázka aplikace Messenger Lite

Podle některých uživatelů tak šlo spíše o snahu sociální sítě omezit negativní publicitu dřívějších Zuckerbergových zpráv v době, kdy je Facebook terčem kritiky kvůli nevhodnému nakládání s uživatelskými daty.

Některé starší zprávy mladého zakladatele zmiňované sociální sítě jsou totiž v dnešních měřítkách přinejmenším pobuřující. „Získal jsem přes 4000 e-mailů, fotografií a adres. Lidé mi je prostě napsali. Asi mi věří, hlupáci,“ napsal Zuckerberg v jedné z konverzací v roce 2006, jak se ukázalo již dříve.

To je patrně jeden z důvodů, proč Facebook začal celou situaci uklidňovat. „Tuto funkci jsme již několikrát diskutovali a chystáme její zavedení pro všechny uživatele. Stane se tak v řádu několika měsíců,“ stojí ve vyjádření sociální sítě.

Podnik se tak snaží v této kauze v očích uživatelů proměnit postavu Zuckerberga na testovače nové funkce, jak trefně poznamenal server TechCrunch. V minulosti totiž nikdy Facebook podobným způsobem nezasáhl do dat uživatelů nějakou plánovanou funkcí, aniž by je o tom dopředu informoval.

Facebook šmíruje všechny zprávy

Že práce se zprávami není na Facebooku ideální, se ukázalo už na konci minulého týdne. Tehdy šéf Facebooku Mark Zuckerberg přiznal, že sociální síť šmíruje prakticky každou zprávu, kterou si lidé pošlou přes komunikační aplikaci Messenger.

Zuckerberg dal navíc jasně najevo, že tento mechanizmus je podle něj správný. Zdůvodňoval to především bojem proti nejrůznějším teroristickým organizacím, které komunikaci přes Messenger používají. Skenovány jsou nicméně údaje úplně všech uživatelů. [celá zpráva]

Vítězné tažení na Bílý dům

Facebook začal být ostře sledován v souvislosti s bezpečností uživatelských účtů v polovině března. Tehdy pracovníci britské společnosti Cambridge Analytica, kteří s touto sociální sítí spolupracovali, přiznali, že vysáli data ze zhruba 50 miliónů uživatelských účtů. Představitelé sociální sítě ale nakonec přiznali, že jich bylo až 87 miliónů. [celá zpráva]

Cambridge Analytica využila data při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta. Společnost měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování.

Ve čtvrtek Facebook oznámil, že údaje prakticky všech uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou. Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce byla ve středu zablokována. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám