Hlavní obsah

Edge bude multiplatformní. Prohlížeč Microsoftu zamíří na iOS a Android

Novinky, rim

Společnost Microsoft se chystá udělat velmi radikální krok ve vývoji svého webového prohlížeče Edge. Bude jej totiž nabízet i na konkurenčních operačních systémech, konkrétně na iOS od Applu a Androidu. Americký softwarový gigant tak reaguje na stále stoupající popularitu chytrých telefonů a počítačových tabletů.

Foto: archív tvůrců

Edge bude fungovat na Androidu a iOS.

Článek

Filosofie Microsoftu byla v uplynulých dvou dekádách vcelku jasná. Pro operační systém Windows vyvíjel tento softwarový gigant celou řadu zajímavých programů, které byly k dispozici právě jenom v prostředí této platformy.

Je to vcelku logické, neboť si vedení Microsoftu touto cestou upevňovalo svoje dominantní postavení mezi desktopovými operačními systémy a uživatelé neměli vůbec jednoduché, když chtěli přejít někam jinam.

Zatím jen v testovací verzi

Zlom nastal až v roce 2012, kdy tento softwarový gigant poprvé nabídl svůj kancelářský balík Office také na chytré telefony a počítačové tablety s iOS a Androidem. Do té doby jej přitom mohla využívat výhradně mobilní zařízení od Microsoftu.

A stoupající popularita smartphonů i tabletů udělala své i nyní. Podnik potvrdil, že pro konkurenční mobilní platformy bude nabízet také svůj internetový prohlížeč Edge. Ten je nedílnou součástí Windows 10.

Foto: archív tvůrců

Microsoft Edge

Mobilní verze bude nabízet synchronizaci záložek, hesel a dalších uživatelských dat s desktopovou verzí. Touto cestou bude možné pracovat například i s různými články. Uživatel je začne číst například na počítači a v klidu je dočte cestou do práce na svém mobilním zařízení.

Microsoft má tímto krokem šanci získat nové uživatele a prosadit se v mobilním světě, kde zatím ztrácí.

Aktuálně je k dispozici pouze testovací verze pro iOS. Kdy bude možné stahovat tu finální, a to i pro Android, zatím zástupci amerického softwarového gigantu neprozradili.

S Internet Explorerem se už nepočítá

Jisté je nicméně to, že Edge představuje budoucnost nejen v mobilním světě, ale také na klasických počítačích. Původní prohlížeč Internet Explorer, který se svého času těšil obrovské slávě, totiž nechávají tvůrci v podstatě už jen dožít.

Foto: Novinky

Internet Explorer

Že Internet Explorer hraje v Microsoftu druhé housle naznačuje například velká aktualizace Creators Update, která byla oficiálně vydána pro operační systém Windows 10 letos na jaře.

Co se webových prohlížečů týče, v rámci velkého updatu se totiž vývojáři zaměřili pouze na Microsoft Edge. Internet Explorer žádné zásadní novinky nepřinesl. Z toho se dá usuzovat, že se s ním do budoucna příliš nepočítá.

Sluší se připomenout, že Edge je po instalaci desítek přednastaven i jako defaultní internetový prohlížeč. Po Internet Exploreru musí ve Windows 10 uživatelé doslova pátrat.

Lze tedy předpokládat, že s ukončením podpory pro starší systémy – tedy pro sedmičky a osmičky – zástupci Microsoftu odstřihnou také Internet Explorer a dále budou nabízet jen Edge.

Oficiálně však tuto strategii zástupci amerického softwarového gigantu zatím nepotvrdili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám