Hlavní obsah

Odmítl desítky miliónů eur. Populární přehrávač nabízí dál bez reklamy a zadarmo

Novinky, sko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Multiplatformní multimediální přehrávač VLC má mnoho fanoušků i mezi českými uživateli. Popularitě se těší především proto, že je nabízen zadarmo, navíc neobsahuje žádnou reklamu. A ani v jednom ohledu se prý tato aplikace měnit nebude. Prohlásil to Jean-Babtiste Kempf, hlavní vývojář a prezident neziskové organizace VideoLAN, která za programem VLC stojí.

Foto: archív tvůrců

Přehrávač VLC

Článek

Na příběh o hlavním vývojáři a prezidentovi neziskové organizace VideoLAN upozornil český server CNews.

Kempf prozradil, že inzerenti mu nabízeli desítky miliónů eur za reklamu v populárním přehrávači. Prezident neziskové organizace VideoLAN však tyto nabídky odmítl s tím, že má nějakou morálku.

Jean-Babtiste Kempf, hlavní vývojář a prezident neziskové organizace VideoLAN

Peníze inzerentů by přitom při vývoji VLC jistě přišly vhod. Jak sám Kempf přiznal v odpovědích uživatelům Redditu, nebylo to s jeho vývojem vždy snadné. V letech 2006 až 2012 trávil programováním VLC veškerý svůj volný čas a přinášelo mu to jen zlomek toho, co by si mohl vydělat, kdyby místo toho pracoval pro Facebook nebo YouTube.

Nyní je situace mnohem růžovější. Vývoji VLC se věnuje více lidí a Kempfovi tak programování zabere již jen pět až šest hodin denně.

Plány do budoucna

S tím souvisely i další dotazy, kdy se uživatelé ptali, na co se ve VLC můžeme těšit do budoucna. Ve verzi 4.0 by se měla objevit multimediální knihovna pro filmy a hudbu, která bude automaticky prohledávat zvolené adresáře a multimediální soubory bude řadit podle meta tagů, což by mělo usnadnit i její prohledávání.

Podle Kempfa by měla vypadat a fungovat jako mix iTunes a Foobaru2000. VLC se však neuzavírá ani před dalšími nejnovějšími trendy a do budoucna by se mělo více zaměřit na HDR, 4K, 360° video a virtuální realitu.

Anketa

Jaký přehrávač médií používáte?
Windows Media Player
4,8 %
VLC
78 %
BSPlayer
4,9 %
Media Player Classic
5,2 %
QuickTime
0,1 %
Integrovaný v mobilu/tabletu
0,2 %
Jiný
5,4 %
Ani nevím
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5223 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám