Hlavní obsah

Aplikace Účtenkovka má moc velká oprávnění. Farský chce loterii ministerstva financí zastavit

• Aktualizováno
Novinky, mif

Ministerstvo financí spustilo s příchodem října účtenkovou loterii, od které si slibuje větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v systému elektronické evidence tržeb (EET). Aplikace Účtenkovka, která je potřeba k účasti v loterii, však šmíruje uživatele. Loterie je trnem v oku i volebnímu lídrovi hnutí STAN Janu Farskému, který usiluje o její zastavení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace k loterii Účtenkovka

Článek

Registrovat účtenky mohou lidé prostřednictvím formuláře na www.uctenkovka.cz nebo právě prostřednictvím zmiňované mobilní aplikace Účtenkovka. Do pondělního poledne se do loterie podle ČTK registrovalo 70 tisíc hráčů.

Pozornější uživatelé chytrých telefonů s operačním systémem Android ale patrně zbystří ve chvíli, kdy budou na svém mobilním zařízení potvrzovat oprávnění tohoto programu vydaného přímo ministerstvem financí.

Na příliš velká oprávnění mobilní aplikace Účtenkovka upozornil IT expert Petr Lev.

Musí totiž souhlasit s tím, že ministerstvo bude mít přístup k jejich telefonnímu číslu, identifikátoru zařízení, ale například i k číslům, s nimiž uživatel volá – tedy k informacím, které nejsou k účasti v loterii jinak vůbec potřeba.

Na příliš velká oprávnění, jaká aplikace vyžaduje, upozornil na Twitteru IT expert Petr Lev.

Chystá se nová verze

Ministerstvo se nicméně dušuje, že jde o omyl. „Jde o nadbytečný požadavek zděděný z předchozích verzí aplikace, se kterým nesouhlasíme. Po aktualizaci zmizí,“ uvedli zástupci ministerstva v prohlášení.

Aktualizace by měla podle vyjádření vyjít s největší pravděpodobností již v pondělí.

Farský: Je to nezákonné

Na účtenkovou loterii z pera ministerstva financí si už stěžoval volební lídr hnutí STAN Jan Farský. „Účtenkovka porušuje zákon o ochraně osobních údajů. Podáno s návrhem na předběžné opatření – zastavení,“ uvedl v pondělí Farský na Twitteru.

Podnět k prošetření podal na Úřad pro ochranu osobních údajů už minulý týden. Vadí mu především to, že „daňovým identifikačním číslem je v případě fyzické osoby její rodné číslo, tedy chráněný osobní údaj, který je jedním z nejcitlivějších údajů o fyzické osobě“.

Farský informoval o podání podnětu k prošetření na Twitteru.

Podle něj je obecně známo, že jsou rodná čísla často zneužívána, a proto by neměla být součástí žádné loterie.

Hlavní výhrou loterie je milión korun. Účastnit se jí mohou osoby starší 18 let. Poprvé se bude o ceny losovat 15. listopadu, a to z účtenek vystavených během října. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám