Hlavní obsah

Nebezpečné chyby ohrožují uživatele Windows

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik kritických chyb bylo objeveno v produktech společnosti Microsoft. Týkají se samotného operačního systému Windows, případně jeho nedílných součástí, jako je rozhraní NET Framework. Chyby mohou zneužít počítačoví piráti k napadnutí cizího počítače.

Foto: archív tvůrců

Windows 10 (Ilustrační foto)

Článek

Hned na úvod je nutné zdůraznit, že americký Microsoft již pro objevené chyby vydal mimořádné bezpečnostní záplaty. Uživatelé se tedy mohou relativně snadno bránit.

Celá řada uživatelů instalaci aktualizací podceňuje, a tak se počet nezáplatovaných strojů relativně snadno může vyšplhat až na několik miliónů. Právě takové stroje – tedy ty, které nemají nainstalované aktualizace – dávají jejich majitelé všanc počítačovým pirátům.

Převezmou kontrolu nad systémem

Chyby jsou obsaženy především v operačním sytému Windows Server 2008. Ten, jak už samotný název napovídá, je určen především pro serverové stanice. Na pozoru by se nicméně měli mít také uživatelé klasických počítačů – bezpečnostní trhliny totiž obsahuje i rozhraní NET Framework. A to se běžně používá také v desktopových verzích systému od amerického počítačového gigantu, například i v nejnovějších desítkách.

Všechny chyby mají nálepku kritické. To zjednodušeně znamená, že kvůli chybě mohou počítačoví piráti propašovat do napadeného systému prakticky libovolný škodlivý kód. Snadno tak mohou klidně i převzít kontrolu nad celým počítačem.

S instalací aktualizací by tak uživatelé neměli v žádném případě otálet. K dispozici jsou prostřednictvím služby Windows Update, která je nedílnou součástí operačního systému Windows.

Lidé, kteří využívají automatické aktualizace, se nemusí o nic starat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám