Hlavní obsah

Apple se podřídil čínské cenzuře. Ze svého obchodu odstranil VPN aplikace

Novinky, mif

Ke kontroverznímu kroku se odhodlalo vedení společnosti Apple. Podřídilo se nařízení čínského cenzorského úřadu a ze svého internetového obchodu stáhlo VPN aplikace, které umožňovaly obejít vládní filtry a získat tak přístup na necenzurovaný internet. Informovali o tom samotní tvůrci aplikací, které Apple zablokoval.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

O tom, že Čína utahuje kohouty internetové komunikace, informovaly Novinky.cz již dříve. [celá zpráva]

Po zablokovaní populárního komunikačního programu WhatsApp přišly na řadu VPN aplikace, které nemají vládní licenci. Tedy jinými slovy programy, nad kterými nemá úřad kontrolu a kvůli nimž nemůže rozhodovat o tom, co bude a nebude povoleno.

Způsob, jak obejít velký firewall

Právě pomocí zmiňovaných virtuálních privátních sítí (VPN) mohli lidé využívat například zmiňovaný WhatsApp, který byl jinak před pár týdny oficiálně zablokován. Tyto speciální programy dovolovaly v Číně obejít tzv. velký firewall, který tamní režim využívá k zablokování přístupu na některé zahraniční stránky.

Majitelé přístrojů s logem nakousnutého jablka se od víkendu k VPN aplikacím nedostanou. Apple v prohlášení uvedl, že je stáhl z nabídky svého internetového obchodu kvůli tomu, že to vyžaduje tamní režim.

Ten skutečně letos vydal nařízení, podle kterého musí všichni vývojáři privátních sítí disponovat vládní licencí, tedy mít požehnání od cenzorského úřadu.

Apple terčem kritiky

Kvůli tomuto kroku se stal americký počítačový gigant okamžitě terčem kritiky vývojářů, kteří se snažili Číňanům nabídnout přístup k svobodnému internetu. Například zástupci ExpressVPN si neberou žádné servítky a tvrdí, že Apple tak napomáhá Číně při cenzuře.

Na postup Applu si stěžovala také společnost Star VPN, která argumentuje úplně stejně jako zástupci ExpressVPN.

Sluší se podotknout, že rozhořčení jednotlivých podniků je vcelku logické. Celá řada společností si totiž na VPN aplikacích v Číně postavila kvetoucí byznys. Zablokované zahraniční weby někteří provozovatelé zpřístupňovali pouze za úplatu.

Dlužno také dodat, že vedení amerického počítačového gigantu nemělo rozhodování, zda aplikace odstranit, vůbec jednoduché. Čína je totiž pro Apple velmi důležitým trhem – chytrých telefonů iPhone se tam používá víc než v USA. A kdyby tamní režim zakázal jejich prodej, byla by to pro podnik zdrcující rána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám