Hlavní obsah

Visty čeká stejný osud jako Windows XP. Už za měsíc

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za měsíc ukončí společnost Microsoft podporu pro operační systém Windows Vista. To jinými slovy znamená, že pro tuto letitou platformu již nebudou vycházet žádné aktualizace, a to ani ty bezpečnostní. Uživatelé by tak s ohledem na možná rizika měli začít používat jiný systém.

Foto: archív výrobce

PC s Windows Vista (ilustrační foto)

Článek

Visty přišly o tzv. mainstreamovou podporu již v roce 2012. Od té doby pro ně vycházely už jen velmi důležité aktualizace, tedy především ty týkající se zabezpečení.

Od 11. dubna však bude ukončena také tzv. rozšířená podpora. To jinými slovy znamená, že americký softwarový gigant nebude vydávat už ani důležité aktualizace. Pokud se tedy objeví nějaká nebezpečná trhlina, kterou budou moci zneužít počítačoví piráti, uživatelé zůstanou nechráněni.

Statisíce uživatelů

Visty sice používá již jen pouhé procento uživatelů, ale i tak jde v celosvětovém měřítku přinejmenším o několik stovek tisíc lidí. Na druhou stranu Windows XP používá pětkrát více lidí, přestože podpora pro tento systém skončila už v roce 2014.

Foto: archív tvůrců

Windows XP

Microsoft totiž funkčnost systémů ani po skončení rozšířené podpory nijak neomezuje. Teoreticky tak mohou Windows XP a Visty uživatelé provozovat tak dlouho, dokud to jejich počítač dovolí. Jak již bylo uvedeno výše, vystavují se tak ale nemalému bezpečnostními riziku.

Vhodným řešením je z bezpečnostního hlediska přechod na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusejí pouze ze stáje Windows – k dispozici mají i řadu bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Skončí i další systémy

Americký počítačový gigant má naplánovaný i konec aktuálně nabízených desítek. Podpora Windows 10 bude podle dříve zveřejněného harmonogramu ukončena přesně 14. října roku 2025. O dva roky dříve, 10. ledna 2023, pak přestanou vycházet aktualizace také pro Windows 8.

Ještě dřívějšího skonu se tak logicky dočká verze s pořadovým číslem sedm. Proces tzv. rozšířené podpory je pro Windows 7 naplánován do 13. ledna 2020. [celá zpráva]

Foto: repro Microsoft

Plánované ukončení podpory pro jednotlivé verze Windows (kliknutím na obrázek jej zvětšíte)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám