Hlavní obsah

Modrá obrazovka smrti se ve Windows zbarvila dozelena

Novinky, chm

Snad nic nedokáže zkazit náladu tak, jako když při práci na počítači najednou vyskočí modrá obrazovka smrti (Blue screen of death, BSoD). Tak zpravidla končí fatální chyby operačního systému Windows. Po letech se však Microsoft odhodlal k radikální změně – modrou barvu vystřídala zelená.

Foto: repro MS Power User

Zelená obrazovka smrti

Článek

Co přimělo americký softwarový gigant ke změně, zatím není jasné.

O nahrazení modré barvy zelenou nicméně informovalo hned několik testerů operačního systému Windows 10. Běžných uživatelů se totiž podle serveru MS Power User zatím netýká, dostupná je pouze v testovacích verzích desítek.

Verze pro běžné uživatele bude podle dostupných informací i nadále modrá. Microsoft chtěl pouze odlišit testovací verze, kde se problémy vyskytují častěji, od těch běžných. Díky tomu bude schopen daleko snadněji rozlišovat jednotlivé problémy a řešit jejich nápravu.

Chytřejší BSoD

BSoD zpravidla přichází v tu nejméně vhodnou dobu. Své o tom ví dokonce i někdejší šéf Microsoftu Bill Gates, který v roce 1998 ukazoval světu budoucnost počítačů – operační systém Windows 98. A co čert nechtěl, na obrazovce za ním se během pečlivě připravované prezentace objevila modrá obrazovka smrti.

Foto: archív tvůrců

BSoD ve Windows 10

Až do příchodu desítek přitom většina uživatelů nevěděla, co pád systému způsobilo. Obrazovka informovala pouze o tom, že v počítači nastal problém a je potřeba ho restartovat. Případně byl vidět ještě nějaký spletitý kód složený z písmen a číslic, který toho sám o sobě moc neříkal.

Vědět, co způsobuje BSoD, je přitom velice důležité, obzvláště to platí při opakovaných pádech operačního systému. Uživatel tak totiž může zjistit, zda pád způsobila nějaká chyba Windows, špatný ovladač grafické karty nebo například vadná operační paměť. Možností je zkrátka nesčetně.

Právě kvůli tomu je součástí modré obrazovky smrti v desítkách také tzv. QR kód. Na něj stačí namířit fotoaparát chytrého telefonu a pomocí nainstalované aplikace jej přečíst. Přímo v mobilu se pak otevře webová stránka, která bude detailně popisovat chybu a důvod pádu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám