Hlavní obsah

DARPA vyhlásila válku fotomontážím na internetu

Právo, Petr Svorník

Vláda Spojených států chce skoncovat se záměrně upravenými fotografiemi, které se nekontrolovaně šíří internetem. Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty (známá pod anglickou zkratkou DARPA) vynaloží na čtyřletý projekt MediFor (Mediální forenzika) 4,4 miliónu dolarů, v přepočtu přes 100 miliónů korun.

Foto: koláž Novinky.cz

Program by měl být schopen pomocí speciálního algoritmu poznat automaticky upravené fotografie. (Ilustrační foto)

Článek

„Cílem je vytvořit učenlivou technologii, která bude denně prohledávat milióny obrázků a mezi nimi odhalí ty, s nimiž bylo manipulováno,“ uvádějí stránky vocativ.com. Americkou vládu pochopitelně nejvíc zajímají snímky, které slouží k propagandě a dezinformaci.

Jako příklad stránky zmiňují třeba fotku zkoušky raket v Íránu z roku 2008 - zatímco ve skutečnosti vzlétly jen tři rakety a čtvrtou se nepodařilo odpálit, na digitálně upraveném snímku došlo k bezchybnému startu všech čtyř raket, přičemž pozměněnou fotografii otiskla řada prestižních periodik včetně The Financial Times či The Chicago Tribune.

Podobné úpravy by měl systém MediFor automaticky odhalit. Vedle amerických vědců na něm spolupracují třeba i univerzity ve Francii, Itálii či Brazílii. V budoucnu by technologii mohli vedle zpravodajských služeb využívat i novináři. Ti by se tak konečně mohli přestat strachovat, zda nebyla jimi otisknutá fotografie jedním ze šikovných podvrhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám