Hlavní obsah

Staré aplikace budou fungovat i na nových počítačích s Windows 10

Novinky, chm

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé nechtějí přecházet na nejnovější verze operačních systémů, je strach z nekompatibility aplikací. Microsoft se však rozhodl tento problém vyřešit pomocí nástroje zvaného Desktop Bridge. Pomocí něj bude možné převést libovolnou starší aplikaci do univerzálního rozhraní Windows 10.

Foto: mif, Novinky

Operační systém Windows 10 (ilustrační foto)

Článek

Přestože se na první pohled nástroj Desktop Bridge týká softwarových vývojářů, těžit z něj budou v první řadě samotní uživatelé. Aplikace, které byly například určeny pro operační systém Windows Vista či 7, budou tak nyní bez problémů fungovat i na nejnovějších desítkách.

Zatímco dříve museli tvůrci vytvářet programy pro novější verze Windows z velké části znovu, nyní je bude stačit upravit prostřednictvím softwarové novinky.

Jednoduchá úprava zdrojového kódu

Sluší se připomenout, že desítky neběží pouze na klasických počítačích, ale také na chytrých telefonech a tabletech. Tato zařízení ale zpravidla nejsou pro provoz starších aplikací uzpůsobená. Jednoduchá úprava zdrojového kódu pomocí nového nástroje to ale změní.

V praxi tak programátoři budou díky Desktop Bridge schopni uživatelům nabídnout daleko více aplikací, na které byli zvyklí ze starších verzí Windows. A to samozřejmě i hry.

Ihned, jak bude aplikace touto cestou předělána do verze pro desítky, objeví se v internetovém obchodě Windows Store. Samozřejmě o tento softwarový přerod na novější verzi operačního systému musí stát samotní tvůrci. Pokud nástroj sami nepoužijí, nebude možné starší aplikace na Windows 10 používat.

I tak lze nicméně předpokládat, že postupem času celá řada nových programů díky novému nástroji pro desítky přibude. Desktop Bridge je pro vývojáře k dispozici od minulého týdne. Patrně několik týdnů však bude ještě trvat, než se mezi vývojáři rozšíří.

Nejúspěšnější systém

Desítky jsou bezesporu nejúspěšnějším operačním systémem v celé historii Microsoftu. V současnosti běží na více než 350 miliónech zařízení.

Windows 10 mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Jak již bylo uvedeno výše, běží nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám