Hlavní obsah

Windows 10 sledují každé uživatelovo kliknutí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden společnost Microsoft představila a vypustila do světa testovací verzi operačního systému Windows 10. Aby americký softwarový gigant získal zpětnou vazbu od uživatelů, obsahuje novinka tzv. keylogger, tedy program zaznamenávající stisk každé klávesy. Upozornil na to server Hacker News.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

Samotný Microsoft však na sběr dat upozorňuje už ve smluvních podmínkách programu Insider, v rámci kterého je možné Windows 10 Technical Preview stahovat. „Může docházet k automatickému odesílání dat do Microsoftu a k partnerům z registrovaných zařízení, a to včetně osobních dat,“ stojí ve smluvních podmínkách.

Aktuálně nabízenou verzi desítek tak rozhodně není vhodné instalovat na stanicích, které jsou používány každý den k práci nebo zábavě. A to nejen kvůli sběru dat, ale také s ohledem na porodní bolesti nového operačního systému.

Neinstalujte tuto verzi na počítač, který každodenně používáte.
varování Microsoftu<br/>

Koneckonců i Microsoft před riziky desítek ve verzi Technical Preview varuje na svých internetových stránkách: „Neinstalujte tuto verzi na počítač, který každodenně používáte.“ Do aktualizace na Windows 10 by se tak měli pouštět spíše jen „počítačoví nadšenci, kteří se při řešení problémů cítí jako ryba ve vodě“.

Zástupci amerického softwarového giganta totiž podotýkají, že při testování Technical Preview může docházet k nečekaným haváriím počítače a ztrátám souborů, nemusí fungovat tiskárny, grafické karty nebo jiný hardware a nainstalovaný software nemusí fungovat správně, a to včetně antivirových programů.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení

Pokud se přesto rozhodnete pro používání desítek ve verzi Technical Preview, stahovat je můžete ze stránek Microsoftu po registraci do programu Windows Insider Preview. Nutné je tak vytvořit nebo vlastnit účet na stránkách amerického počítačového gigantu.

Finální verze Windows 10 se ke koncovým zákazníkům dostane až na konci příštího roku, přesné datum však americký softwarový gigant zatím neuvedl. Tehdy se na trhu objeví i první chytré telefony a počítačové tablety s desítkami.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se „desítky“ příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

  • Stahovat Windows 10 Technical Preview je možné v 32 i 64bitové verzi zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft vypustil do světa Windows 10

V noci ze středy na čtvrtek uvolnila společnost Microsoft ke stažení testovací verzi operačního systému Windows 10. Stahovat ji je možné přímo z internetových...

Výběr článků

Načítám