Hlavní obsah

WinAmp přežil svou vlastní smrt

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost AOL měla podle plánu v prosinci vypnout webové stránky Winamp.com a znepřístupnit tak ke stažení stejnojmenný multimediální přehrávač. Ten je ale k dispozici dále. Přestože společnost o osudu WinAmpu stále mlčí, podle neoficiálních informací jej koupila Radionomy, agregátor internetových rádií.

Foto: archív tvůrců

Přehrávač WinAmp měl být na stránkách AOL dostupný pouze do 20. prosince.

Článek

Okolo převzetí WinAmpu panují podle serveru TechCrunch ještě jednání, finální dohoda by však měla být údajně hotová a podepsaná v dohledné době. Otazník zatím tedy visí nad prodejní cenou i dalšími podrobnosti.

Proti odstřihnutí WinAmpu se ohradilo téměř 50 000 lidí. V internetové petici fanoušci požadovali, aby z legendárního přehrávače vznikl open-source, tedy software s volně dostupným zdrojovým kódem. Díky tomu by mohli programátoři legálně vylepšovat, upravovat i šířit program v následujících letech.

Foto: archív tvůrců

WinAmp se proslavil mimo jiné díky široké škále vyměnitelných skinů.

WinAmp patřil na přelomu tisíciletí mezi nejpopulárnější multimediální přehrávače. Používaly jej milióny lidí po celém světě. V době největší slávy, v roce 2002, koupila WinAmp společnost AOL od softwarového studia Nullsoft. Přestože se vývojáři snažili v posledních letech neustále posouvat možnosti přehrávače dál, vydali například mobilní verzi pro Android, jeho popularita neustále klesala.

Přehrávač se zkrátka neprosadil mezi novými operačními systémy a mobilními zařízeními, které již zpravidla mají vlastní multimediální přehrávače předinstalované, upozornil server The Verge. Proto se jej nyní snaží vedení AOL zbavit.

Reklama

Výběr článků

Načítám