Hlavní obsah

Mozilla dává vale iPadu a iPhonu, ukončí vývoj aplikace Firefox Home

Novinky, mif

Firefox již není dostupný pro počítačový tablet iPad ani chytrý telefon iPhone. Fanoušci webového prohlížeče s logem ohnivé lišky mohli alespoň z těchto přístrojů přistupovat ke svým záložkám či historii navštívených stránek díky aplikaci Firefox Home. Společnost Mozilla však nyní plánuje ukončení vývoje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

„Aplikace Firefox Home v době zveřejnění získala nějakou tu publicitu, ale reálně ji používá pouze asi 100 tisíc uživatelů. Aplikace tak bude dále podporována jen do konce letošního roku a bude též odstraněna z App Store. Zdrojový kód aplikace je dostupný na GitHubu, takže případní zájemci mohou vytvářet nové verze,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Na platformu iOS přesto podle něj vývojáři Mozilly úplně nezanevřou. „Mozilla, i přes restrikce ze strany Applu, přemýšlí, co do budoucna uživatelům iOS nabídnout. V červnu například představila koncept webového prohlížeče pro iPad, který běží s využitím integrovaného webového prohlížeče. Do budoucna se patrně dočkáme dalších podobných experimentů,“ konstatoval Cvrček.

Kdy by měl být nový prohlížeč pro iPad ke stažení ve finální verzi, zatím zástupci Mozilly neprozradili. Lze ale předpokládat, že by to mohlo být ještě v průběhu letošního roku.

Mozilla také v současné době usilovně pracuje na vlastním mobilním operačním systému nazývaném Boot to Gecko (B2G), který je postaven na technologii HTML5. S ním by firma mohla konkurovat zavedeným platformám. Především tedy Apple iOS, Androidu od Googlu a Microsoft Windows Phone. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám