Hlavní obsah

Windows 8 nebude umět v základu přehrávat DVD filmy

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový operační systém Windows 8 přinese řadu zajímavých novinek. Zároveň ale o některé funkce přijde, například o schopnost přehrávat DVD disky bez nutnosti instalace kodeků a programů třetích stran. Zatímco dnes si po koupi nového počítače můžete hned začít pouštět svoje oblíbené filmy, s nástupem osmiček už to tak nebude.

Foto: Profimedia.cz

Optický nosič

Článek

Windows 8 bude i nadále obsahovat Windows Media Player, na kterém bylo možné přehrávat audio i video. Nebude však už obsahovat kodeky, které byly nutné k přehrávání DVD disků. Důvody jsou k tomu podle zástupců Microsoftu hned dva.

V první řadě jsou to licenční poplatky za zmiňované kodeky, které údajně nejsou zanedbatelné. V druhé řadě pak fakt, že DVD filmy přehrává na svých počítačích jen hrstka lidí. Koneckonců řada nových počítačů, jako jsou ultrabooky a netbooky, se až na pár zářných výjimek prodávají bez optické mechaniky.

Naopak popularita sledování videa on-line je neustále na vzestupu. Řeč je například o službách YouTube, Hulu či Netflix. „Spotřeba on-line filmů ve Spojených státech letos převýší prodej klasických nosičů,“ uvedl Bernardo Caldas ze společnosti Microsoft.

„Windows Media Player bude nadále k dispozici ve všech verzích (operačního systému, pozn. red.), ale bez podpory přehrávání DVD. Pro přehrávání optických disků se systémem Windows 8 budeme spoléhat na mnoho kvalitních řešení, která jsou již na trhu a poskytují skvělé zážitky pro BluRay i DVD,“ konstatoval Caldas.

Přehrávat DVD disky tak bude ve Windows 8 možné po doinstalování dalších kodeků, které je možné z webu dokonce stáhnout i zadarmo. Zda se nová politika amerického softwarového giganta, díky které ušetří za licenční poplatky, promítne i do finální ceny Windows, zatím zástupci firmy neprozradili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám