Hlavní obsah

Zrodil se nový mobilní hit. Lidé píšou SMS zprávy svým sousedním číslům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Reida Marshburna napadlo, že zkusí navázat nové přátelství. Tento patnáctiletý středoškolák z Pinehurstu v Severní Karolíně poslal svým „číselným sousedům“ - tedy na telefonní čísla o jedno vyšší a o jedno nižší, než je jeho vlastní – textovou zprávu: „Ahoj, moje sousední číslo,“ napsal list The Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Doufal, že se prostřednictvím této zprávy seznámí s někým, kdo bude zábavný a bude si s ním rozumět. Namísto toho mu zpět přišlo: „Pitomá omladina si vždycky něco vymyslí. Co kdyby sis našel práci a přestal mi psát?“ A následovalo několik vět prošpikovaných nepublikovatelnými výrazy.

Marshburn z toho vyvodil, že jeho číselný soused musí být někdo mnohem starší, než je on sám. „Vážně jsem nečekal, že po mně někdo takhle vyletí, takže jsem byl dost šokovaný,“ řekl. „Ale po nějaké době mi to začalo připadat docela legrační.“

Nadšenci a podezíraví morousové

Textové zprávy sousedním číslům – a následné zveřejnění vzniklé komunikace na Twitteru – jsou novým trendem, jehož původním cílem bylo zaujmout sociální sítě něčím novým, a možná navázat i nový kontakt. Namísto toho ale vyvolaly střet mezi otevřenými nadšenci pro sociální sítě a podezíravými morousy.

Zpráva, která na Twitteru tento virální trend odstartovala, zněla: „Jednou jsem zkusil napsat svému číselnému sousedovi a on byl hrozně naštvaný.“

SMS zprávy jsou pro podvodníky zlatý důl

Bezpečnost

Rychle začaly přibývat zprávy o dalších nespokojených reakcích. „Prosím, vypadněte s tím z mého mobilu,“ byla jednou z nich, další pak naznačila možné rodinné potíže: „Kdo jste a proč tak pozdě píšete mému manželovi?“ Následovaly výhrůžky policií a mnoho z oslovených číselných sousedů vůbec neodpovědělo.

Poté, co se Colin Yang, dvaadvacetiletý student z Texasu, představil svému číselnému sousedovi, zeptal se ho jeho protějšek, proč mu píše – a pohrozil zablokováním jeho čísla. Yang mu vysvětlil podstatu nového trendu – a dotyčný ho stejně zablokoval. „Vážně jsem čekal přátelskou reakci,“ řekl Yang.

Máš se, zlato? Zdraví tvoje sósední numero!

Phuoc Truong netušil, že podobný trend běží, když mu přišla textová zpráva od jeho souseda v telefonních číslech. Ale byl vůči ní přístupnější, protože byl zvyklý se bavit s cizími lidmi prostřednictvím aplikací, jako je Discord nebo Reddit.

„První zpráva zněla: 'Máš se, zlato? Zdraví tvoje sósední numero!' Takže bylo jasné, že ten člověk má zajímavou osobnost,“ řekl Truong, čtyřiadvacetiletý inženýr z Manchesteru v New Hampshiru. Chvíli zdvořile, ale zábavně konverzovali o tom, jaký mají den, a pak komunikace skončila. „Kdybych věděl, že je to nějaký trend, rozhodně bych pokračoval,“ dodal Truong.

Osmnáctiletá Danyelle Johnsonová, studentka z Hamptonu ve Virginii, doufala, že naváže zábavnou konverzaci, když poslala zprávu: „Zdravím, číselný sousede.“ Ale odpověď byla krátká: „Kdo je to? K čertu s tebou, brácho, sbohem.“ Poslala omluvu, ale přišla další urážka. „Myslím, že jsem byla dost milá a zdvořilá, ale asi na to neměli náladu,“ řekla.

Čekají, jaká přijde reakce

Alex Mendez, čtyřiadvacetiletý kuchař z Bellinghamu ve Washingtonu, si nemyslí, že lidé chtějí prostřednictvím této výzvy s někým navázat kontakt. „Podle mě většina lidí pošle textovku jen proto, aby zjistili, jaká reakce se objeví,“ řekl.

Když sám napsal svému číselnému sousedovi, byl zdvořile odmítnut s tím, že „už je zavázán vztahem se sousedním číslem z opačné strany“. Mendez tuto interakci vložil na Twitter, ale na odmítnutí už neodpověděl. „Nenapadlo mě nic chytrého, co bych na to mohl napsat,“ vysvětlil.

Anketa

Napsali jste někdy esemesku neznámému člověku na "sousední číslo"?
Ano
5,6 %
Ne
94,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9497 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Tisíce důvěrných SMS zpráv unikly na internet

I nanejvýš důvěrná sdělení v krátkých textových zprávách (SMS) se v ruském internetovém vyhledávači nakrátko stala všeobecně dostupnými. O bezprecedentní únik...

Výběr článků

Načítám