Hlavní obsah

Volání mezi Českem a Ukrajinou je zadarmo. Válka zvýšila počet hovorů o 900 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Solidárnost s Ukrajinou spojila tuzemské operátory. Ti se svorně rozhodli, že volat budou moci lidé do tohoto Ruskem napadeného státu zadarmo. Reagovali tak na fakt, že množství hovorů mezi oběma zeměmi vzrostlo až o 900 procent.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Už v minulých dnech evidovali tuzemští operátoři tehdy ještě jen kvůli hrozící invazi Ruska zhruba o 20 až 30 procent více hovorů. Dramatický nárůst tříciferným tempem ale nastal až ve středu, kdy ruský prezident Vladimir Putin spustil útok ozbrojených sil na strategické cíle na Ukrajině.

„Počet hovorů z Česka na Ukrajinu ve středu oproti běžnému dni narostl o 900 %. Chceme okamžitě pomoci těm, kteří se snaží spojit se svými rodinami i přáteli. Všechny hovory na Ukrajinu jsou teď z naší mobilní sítě zdarma,“ prohlásil mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Válka vypukla i v kyberprostoru. Destruktivní virus napadl stovky zařízení na Ukrajině

Bezpečnost

Bezplatné volání se týká také T-Mobilu a virtuálních operátorů, kteří fungují v jeho síti. „S ohledem na aktuální vážnou situaci umožňujeme všem našim zákazníkům včetně Kaktus a MOBIL.CZ volání a posílání SMS mezi ČR a Ukrajinou zdarma. Chceme pomoci všem, kteří potřebují zůstat v kontaktu se svými blízkými v zasažených oblastech,“ uvedla mluvčí T-Mobilu Zuzana Svobodová.

„Největší virtuální operátor na českém trhu SAZKAmobil v souvislosti s aktuální situací na Ukrajině poskytuje svým zákazníkům bezplatné volání a posílání SMS do této země. Podmínky platí až do odvolání,“ sdělil Novinkám mluvčí Sazky Petr Týbl.

U českého a slovenského O2 budou platit stejné podmínky, jako kdyby lidé telefonovali v Česku a na Slovensku. „Není nám lhostejný osud lidí na Ukrajině, stejně jako našich zákazníků a zaměstnanců, kteří mají na Ukrajině svoje rodiny a přátele. V průběhu zítřka tak volání na ukrajinská čísla přesouváme do stejné kategorie jako volání v rámci Evropské unie. Stejně tak roaming z Ukrajiny. Do zóny EU se rozhodlo Ukrajinu zařadit i slovenské O2,“ konstatovala mluvčí O2 Kateřina Mikšovská.

Reklama

Související články

Ruská agrese srazila svět kryptoměn na kolena

Ruská invaze na Ukrajinu zasáhla i svět kryptoměn. Nejznámější bitcoiny vykázaly ve čtvrtek nejhorší výsledek v letošním roce, dvouciferným tempem ztrácí...

Výběr článků

Načítám