Hlavní obsah

Vodafone: Spolupráce T-Mobilu a Telefóniky neprospěje trhu

Novinky, mif

Společnosti Telefónica a T-Mobile minulý týden oznámily, že od příštího roku by mohly kompletně sdílet své mobilní sítě. Spolupráce dvou největších tuzemských operátorů se ale nelíbí třetímu hráči na českém trhu - Vodafonu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

“Věříme, že výhradní spolupráce dvou nejsilnějších hráčů neprospěje soutěži na trhu,“ řekla Muriel Antonová, generální ředitelka české pobočky Vodafonu.

Ještě minulý měsíc se přitom spekulovalo o tom, že dohodu by měl s Telefónikou uzavřít právě Vodafone. To ale minulý týden dementoval mluvčí O2 Hany Farghali: „Aktuálně jednáme jen s T-Mobilem."

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zatím vyčkává. Na dotaz Novinek předseda ÚOHS Petr Rafaj uvedl, že smlouva mezi Telefónikou a T-Mobilem totiž zatím nebyla podepsána.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se k věci vyjádří, až bude mít smlouvu k dispozici a bude tedy moci posoudit její potenciální kladné i negativní dopady na hospodářskou soutěž,“ řekl Rafaj.

Spolupráce u 3G sítí již funguje

Cílem připravované dohody mezi T-Mobilem a Telefónikou je podle obou operátorů „dosažení vyšší efektivity při provozu stávajících sítí v oblasti 2G a 3G technologií a úspor využitelných pro jejich další rozvoj“.

„Se společností T-Mobile sdílíme část mobilní infrastruktury třetí generace již více než dva roky a díky této spolupráci nabízíme zákazníkům O2 lepší pokrytí a vyšší kvalitu služeb. Na základě této zkušenosti, stejně jako zkušeností v jiných zemích, se domníváme, že sdílení je klíčové pro budování sítí té nejvyšší kvality,“ uvedl Luis Malvido, generální ředitel společnosti Telefónica Czech Republic.

„Uvažujeme o zachování osvědčeného modelu geografického rozdělení území České republiky na dvě části, v nichž by vždy jeden z operátorů zajišťoval provozování všech 2G a 3G vysílačů,“ uzavřel Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám