Hlavní obsah

Vedra zvyšují náklady operátorů na provoz mobilních sítí

Dlouhotrvající vedra zvyšují výdaje mobilních operátorů na provoz jejich sítí. Náklady na chlazení technologií se podle oslovených zástupců firem v horkých dnech proti normálu zvyšují o 30 až 50 procent. Vyplývá to z informací tuzemských operátorů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Při dlouhotrvajících vedrech se skokově zvýší výkon klimatizací, které mnohdy běží naplno celý cen. Kvůli tomu v daný okamžik stoupne odběr elektřiny i o 50 procent proti jinému dni. To, logicky, zvyšuje náklady na provoz sítě," uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Podle Martina Žabky ze společnosti CETIN firmě naopak celková spotřeba elektrické energie každým rokem klesá, a to kvůli využívání ekologicky šetrnějších telekomunikačních technologií a moderním způsobům chlazení.

Kvalita signálu ovlivněna není

Na kvalitu signálu vysoké teploty podle zástupců firem vliv nemají. To ale neplatí u koncových zařízení, tedy mobilních telefonů nebo tabletů. Přímé prudké sluneční záření může podle Kemrové poškodit displej přístroje, roztahují a přehřívají se kovové součástky a horko nesvědčí ani některým typům baterií.

Komplikace mohou způsobit také bouřkové vlny a s tím spojené výpadky napájení základnových stanic. Ty jsou pro tento případ vybavené bateriemi a dieselovými agregáty. „Pokud dojde k přerušení vedení, vyráží na dané místo vždy technik. Ve většině případů jde tedy pouze o drobné výpadky, které se týkají pouze desítek zákazníků," podotkla Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2.

Specifické nebezpečí představují bouřky pro pevné internetové připojení, kde úder blesku může poškodit modem i další elektronická zařízení. Uživatelé by proto měli umístit mezi zásuvku a zařízení přepěťovou ochranu nebo během bouřky odpojovat modemy z elektrické sítě i od telefonní linky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám