Hlavní obsah

V Praze, Brně i v metru. T-Mobile spustil 5G internet

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost T-Mobile v neděli oficiálně spustila vlastní 5G síť. Zákazníci ji mohou využívat v Praze a Brně, vedle širších center obou metropolí pokryje signálem 5G také část pražského metra. Ještě před koncem roku chce přitom T-Mobile pokrytí výrazně zvýšit.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Logo společnosti T-Mobile

Článek

T-Mobile přichází s 5G internetem, který by měl přinést především vyšší přenosové rychlosti v mobilní síti, jako poslední operátor. Zato se chlubí tím, že má v centrech dvou nejlidnatějších měst v zemi zatím nejširší 5G pokrytí.

Na začátku listopadu se o provoz mobilní sítě páté generace stará 180 vysílačů. Jejich počet vzroste do konce roku na 335 základnových stanic. Zákazníci mohou od neděle připojení využívat také v sedmi stanicích pražského metra na trase C, Roztyly, Chodov, Háje, Kačerov, Budějovická, Pankrác a Pražského povstání.

Huawei tendr v Česku nevyhrál. 5G sítě pro CETIN postaví Ericsson

Mobil

Podle dosavadních plánů magentového operátora bude navíc počátkem prosince pokryto třicet stanic na všech trasách, a do konce roku pak přibyde dalších pět. Ještě před koncem roku přitom T-Mobile slíbil pokrytí čtvrtiny populace Prahy a Brna.

„Pátá generace mobilních sítí pro nás představuje velký závazek. Nový technologický standard je naprosto nezbytný pro rozvoj gigabitové společnosti, který je jedním ze strategických pilířů společnosti T-Mobile,“ prohlásil José Perdomo Lorenzo, generální ředitel T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom

5G internet od T-Mobilu mohou od 1. listopadu všichni zákazníci T-Mobilu ve zmiňovaných lokalitách. Příjem rychlejšího a modernějšího mobilního standardu není nijak zpoplatněn, přijímat jej mohou lidé, kteří vlastní 5G mobilní zařízení a SIM kartu podporující LTE.

Česko v aukci nabízí nejméně frekvencí v Evropě, varují operátoři

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám