Hlavní obsah

Trojlístek nových smartphonů. Samsung ukázal nové vlajkové lodi

Novinky, mif, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéru si ve středu večer odbyly nové vlajkové lodi od společnosti Samsung. Vůbec poprvé v historii přitom jihokorejský elektronický gigant představil hned tři prémiové smartphony najednou. Každý přitom láká na něco jiného.

Samsung Galaxy S10eVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

V minulosti Samsung odhaloval v řadě Galaxy S, která představuje vrchol nabídky tohoto podniku, vždy pouze jeden telefon. V posledních letech se však stalo pravidlem, že k vidění byla vždy dvě různá provedení.

Letos, kdy prémiové telefony od jihokorejského elektronického gigantu slaví desáté výročí, je však všechno jinak – Samsung ukázal hned tři vlajkové lodi, podobně jako loni před Vánocemi americký Apple.

Foto: archív výrobce

Galaxy S10e

Foto: archív výrobce

Galaxy S10+

Entry-level, tedy základní provedení, bude tvořit model Galaxy S10e. Koneckonců právě proto je písmenko „e“ v názvu. Éčko nabídne prakticky totožný výkon jako zbývající dvě novinky – modely Galaxy S10 a Galaxy S10+, ale nebude mít k dispozici všechny vychytávky – případní zájemci se například budou muset smířit s absencí čtečky otisky prstů v displeji.

Galaxy S10e má 5,8“ obrazovku s rozlišením Full HD+ (2280 x 1080 obrazových bodů), díky které nabízí rozměry 142,2 x 69,9 x 7,9 mm a hmotnost 150 g.

Větší displeje, ale i rozměry

Zbylá dvě provedení pak mají rozlišení Wide Quad HD+ (3040 x 1440 pixelů), a to při úhlopříčkách 6,1“ v případě modelu Galaxy S10 a 6,4“ u provedení Galaxy S10+. Rozměry a hmotnost těchto zařízení jsou 149,9 x 70,4 x 7,8 mm a 157 g, respektive 157,6 x 74,1 x 7,8 mm a 175 g v případě většího pluska.

Samsung Galaxy S10Video: Václav Toman, Novinky

Samsung Galaxy S10+Video: Václav Toman, Novinky

Právě velikost největšího provedení je přitom největším překvapením. Nová vlajková loď je totiž menší než loni představený model Note9 a přitom nabízí větší baterii. Ta má kapacitu 4100 mAh. Zbývající dvě provedení mají 3400 a 3100mAh akumulátor.

Poprvé se u přístrojů jihokorejského elektronického gigantu setkáváme také s možností bezdrátového sdílení energie s dalšími zařízeními prostřednictvím zadní strany. Například sluchátka tak bude stačit položit na telefon, který se následně promění v nabíječku. Samozřejmostí je také bezdrátové dobíjení samotného telefonu prostřednictvím 12W Qi standardu.

Vylepšený design

Design samotných telefonů se mírně změnil, což je dáno především dotykovou plochou na čelní straně. U ní zmizely rámečky nad displejem a pod ním, obrazovka zabírá takřka celou čelní stranu. Přední fotoaparáty se přitom ukrývají v otvoru, či chcete-li průstřelu v pravém horním rohu.

Jak již bylo uvedeno výše, modely Galaxy S10 a Galaxy S10+ mají čtečku otisků prstů umístěnou přímo v displeji. Vůbec poprvé byla u smartphonů použita ultrasonická čtečka. Ta nabízí ve srovnání s dosavadními řešeními vyšší přesnost a je možné ji ovládat i mokrými prsty, což dříve možné nebylo.

Foto: archív výrobce

Galaxy S10+

Foto: archív výrobce

Galaxy S10e

Pracovní tempo u nových smartphonů udává procesor Exynos 9820, jde o extrémně výkonný osmijádrový čip – aktuálně to nejlepší v nabídce jihokorejského výrobce. Základní provedení s písmenkem „e“ v názvu nabídne 6 GB operační paměti a 128GB úložiště. Galaxy S10 se pochlubí 8GB operační pamětí, plusko bude moci mít buď 8 nebo 12 GB. Počítá se přitom s úložištěm o velikosti až 1 TB, samozřejmostí je i slot pro paměťové karty.

Smartphony řady Galaxy S10 budou navíc jako vůbec první přístroje z portfolia jihokorejského elektronického gigantu vybaveny novým uživatelským rozhraním One UI, které Samsung představil již při premiéře prvního skládacího mobilu.

Čistý a minimalistický design One UI umisťuje nejrelevantnější obsah ve spodní polovině obrazovky, což je přirozenější a pohodlnější v případě držení jednou rukou. Díky odstranění zbytečných a rozptylujících prvků se uživatel lépe soustředí a rychleji se ve svém telefonu orientuje.

Foto: archív výrobce

Galaxy S10

Foto: archív výrobce

Galaxy S10+

Fotoaparáty? Pokaždé jinak...

Rozdílné jsou u všech tří provedení fotoaparáty. Základní provedení Galaxy S10e má vpředu 10Mpx fotoaparát (světelnost F/1,9). Vzadu je pak duální fotoaparát, který se skládá s ultraširokého fotoaparátu s rozlišením 16 a 12 MPx. Hlavní objektiv přitom nabízí variabilní clonu F/1,5 až F/2,4, jde o senzor s technologií Super speed Dual pixel.

Verze Galaxy S10 má na zadní straně ještě teleobjektiv nabízející dvojnásobný optický zoom se světelností F/2,2. Jeho rozlišení je 12 MPx.

Vůbec nejlepší fotografickou výbavu však nabídne Galaxy S10+. To bude mít kromě trojité optiky vzadu, kterou se chlubí také verze Galaxy S10, ještě duální senzor vepředu. Již zmiňovanou čelní kameru s rozlišením 10 Mpx a světelností F/1,9 doplní 8 MPx fotoaparát se světelností F/2,2.

Ceny základního provedení budou startovat těsně pod hranicí 20 000 Kč, prodej bude zahájen 8. března.

Samsung Galaxy S9 a S9+Video: archív výrobce

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Zleva: Galaxy S9+ a Galaxy S9

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám