Hlavní obsah

Tři nejpopulárnější mobily současnosti? Čechy lákají výběhové modely

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci se stále předhánějí v tom, kdo nabídne chytrý telefon s lepším displejem, kvalitnějším fotoaparátem a výkonnějšími součástkami. Tuzemští zákazníci přitom mají při volbě jasno, zajímá je nejčastěji co nejlepší poměr cena/výkon.

Apple iPhone SEVideo: Apple

 
Článek

Statistiky prodejů mobilů totiž hovoří jasně, místo nejnovějších modelů se Češi zajímají klidně i o několik let staré modely, které však nabízejí atraktivnější cenovky, a tudíž i lepší poměr cena/výkon. Vyplývá to z analýzy nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Vůbec největší zájem totiž mají lidé o iPhone SE, který si odbyl premiéru už před dvěma roky. Přestože jsou k dostání již novější smartphony od společnosti Apple, většina uživatelů kvůli příznivější cenovce a kompaktnějším rozměrům volí právě tento model. Ceny iPhonu SE startují na 5850 Kč.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Apple iPhone SE

IPhone SE má čtyřpalcovou obrazovku s rozlišením 1136 × 640 obrazových bodů. Vzhledem je tento model prakticky k nerozeznání od stařičkého modelu 5S, který si odbyl premiéru už před několika roky.

Díky čtyřpalcové úhlopříčce se rozměry zařízení v porovnání s ostatními nabízenými iPhony velmi zmenšily. Model s písmenky SE v názvu, což mimochodem znamená „Special Edition“ (speciální edice), tak logicky cílí na zákazníky požadující kompaktnější zařízení.

V útrobách kovového těla se nachází čip A9 s 64bitovou architekturou, který spolupracuje s koprocesorem M9. Z další výbavy se sluší vyzdvihnout čtečku otisků prstů, integrovaný 4G/LTE modul pro příjem vysokorychlostního internetu, zabudovaný wi-fi adaptér se standardem 802.11ac či Bluetooth ve verzi 4.2. Nezapomnělo se ani na technologii NFC.

Co nejnižší cena

I na dalších příčkách se objevují spíše levnější smartphony. Druhá pozice totiž patří modelu Xiaomi Redmi 4, který se v tuzemských obchodech dá pořídit už od 2300 Kč. V prodeji je přitom už nějakou dobu jeho nástupce s pořadovým číslem pět, který je však bezmála o dva tisíce korun dražší.

Výbava modelu Xiaomi Redmi 4 odpovídá nízké pořizovací ceně. Telefon má pětipalcový displej s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů, 2 GB operační paměti a čtyřjádrový procesor.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Redmi 4

Bývalá vlajková loď

Trojlístek nejpopulárnějších chytrých telefonů pak uzavírá Galaxy S7, někdejší vlajková loď společnosti Samsung. V současnosti je však k dostání již o dvě generace novější model s pořadovým číslem devět. Sedmička je ale pochopitelně díky svému stáří výrazně levnější. Zatímco Galaxy S9 se prodává za více než dvacet tisíc korun, ceny modelu Galaxy S7 startují již těsně pod hranicí osmi tisíc korun. Přitom v době uvedení na trh se sedmička také nabízela za více než dvacet tisíc.

Galaxy S7 je vybaven 5,1palcovou obrazovkou s rozlišením 2560 × 1440 obrazových bodů. V útrobách tepe osmijádrový procesor, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,6 GHz. Ten je doplněn o 4 GB operační paměti. Úložný prostor je možné rozšířit díky čtečce paměťových karet. O nedostatku výkonu tedy nemůže být ani řeč, a to přestože je model Galaxy S7 na pultech obchodů již více než dva roky.

Sedmička láká na zvýšenou odolnost proti vodě a prachu. Smartphone díky tomu může být ponořen do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut.

Samsung Galaxy S7 a Galaxy S7 edgeVideo: archív výrobce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám