Hlavní obsah

Strastiplná cesta BlackBerry je u konce. Z mobilů nepůjde volat ani posílat SMS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v úterý 4. ledna vypne společnost BlackBerry definitivně svoje servery, které jsou nezbytné pro chod mobilních telefonů této značky. To jinými slovy znamená, že se z přístrojů tohoto výrobce stanou jen předražená těžítka – lidé si s nimi již ani nezavolají.

BEZ KOMENTÁŘE: Blackberry KeyOneVideo: archív výrobce

 
Článek

Není žádným tajemstvím, že společnost BlackBerry, dříve známá jako Research In Motion, byla svého času největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Po nástupu společnosti Apple a jejího iPhonu však již nestačila držet s konkurenty krok.

V roce 2016 se tak podnik rozhodl soustředit výhradně na vlastní software a výrobu licencoval pod čínské TCL. Z pultů obchodů tak tehdy ikonické telefony značky BlackBerry s hardwarovou klávesnicí nezmizely.

Z těchto telefonů si kvůli vypnutí serverů BlackBerry nezavoláte

Mobil

Výrobce se například snažil zaujmout modelem KeyOne. Rozdíly proti standardním smartphonům poznáte ale hned, jak uvidíte přední stranu tohoto přístroje. Na ní se totiž kromě dotykového displeje s úhlopříčkou 4,5 palce a rozlišením 1620 x 1080 obrazových bodů skví ještě klasická hardwarová klávesnice, která zabírá zhruba čtvrtinu celé čelní strany.

Jde o zmenšeninu klávesnice, jakou jsou zvyklí používat například majitelé notebooků. Psát všemi deseti prsty na ní pochopitelně kvůli drobným rozměrům možné není, i tak by ale mělo být vyťukávání jednotlivých znaků daleko rychlejší než v případě softwarového řešení.

Klávesnice je navíc multifunkční, jednotlivá tlačítka totiž tvoří dohromady velkou dotykovou plochu. Pomocí ní je pak možné ovládat telefon podobně jako s pomocí touchpadu na noteboocích, například tedy v dlouhých dokumentech scrollovat tahem pomocí dvou prstů najednou.

Foto: archív výrobce

BlackBerry KeyOne

KeyOne ani další modely ale evidentně prodejní rekordy netrhaly, což zkraje roku 2020 vyvrcholilo až rozhodnutím TCL o ukončení výroby. To znamená, že v posledních dvou letech jsme se nedočkali žádného nového přístroje.

V úterý pak dojde k plánovanému vypnutí serverů, což souvisí s ukončením podpory. Vzhledem k tomu, že celý ekosystém BlackBerry stavěl na cloudových službách, je to v podstatě definitivní hřebíček do rakve přístrojů tohoto výrobce.

V praxi to znamená, že se smartphony této značky nebude možné dokonce ani telefonovat, nebude možné odesílat SMS zprávy a značně omezeny mají být i datové přenosy. Dokonce nebudou fungovat ani hovory na nouzová čísla.

Foto: archív výrobce

BlackBerry KeyOne

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám