Hlavní obsah

Samsung chce zatopit Applu. Odhalil dva top smartphony

Novinky, mif

Hned dva nové smarpthony představila společnost Samsung v předvečer největšího veletrhu mobilních technologií na světě Mobile World Congress (MWC). Obě novinky přitom patří k tomu nejlepšímu v nabídce jihokorejského elektrického gigantu, hned v několika oblastech překonávají své úhlavní konkurenty – iPhony 6 od Applu.

Foto: Albert Gea, Reuters

Samsung Galaxy S6 edge

Článek

Obě novinky se jmenují Galaxy S6, vyšší řada má však v názvu ještě slůvko edge. Tím Samsung odkazuje na loňský model Galaxy Note Edge, který byl prvním smartphonem na světě s displejem na dvou stranách.

Foto: Albert Gea, Reuters

Obě novinky od Samsungu vedle sebe

Novinka Galaxy S6 edge však tento koncept posouvá ještě dál. Prostorný dotykový displej na čelní straně totiž plynule přechází na obě bočnice – jde tedy o první chytrý telefon, jenž má obrazovku umístěnou hned na třech stranách.

Displej na bočnicích má být využit pro zobrazení času, notifikací (o nových zprávách a zmeškaných hovorech), ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí telefonu. Rozlišení celé dotykové plochy je 2560 x 1440 obrazových bodů, a to při úhlopříčce 5,1 palce. Proti poškození je displej chráněn odolným sklem Corning Gorilla Glass 4.

Podobají se jako vejce vejci

Stejně velký displej i odolnost také nabízí druhá novinka – Galaxy S6. Dotyková plocha je však stejně jako u drtivé většiny konkurenčních smartphonů rovná. A právě zakřivení obrazovky je jediným markantním rozdílem mezi oběma novinkami, v ostatních parametrech se podobají jako vejce vejci.

Výrobce zapracoval především na nárůstu výkonu, který je o 20 % vyšší než u modelu Galaxy Note 4. Ten byl přitom doposud považován za jeden z nejvýkonnějších chytrých telefonů na trhu. V obou modelech je osazen první 64bitový procesor na světě vyrobený 14nm technologií. Konkrétně se jedná o osmijádrový čip, jehož čtyři jádra pracují na frekvenci 2,1 GHz a další čtyři na 1,5 GHz.

Foto: Albert Gea, Reuters

Šéf mobilní divize Samsungu JK Shin ukazuje Galaxy S6 edge.

K dispozici jsou 3 GB operační paměti typu LPDDR4 a tři různé kapacity úložného prostoru – 32, 64 a 128 GB. Ani v jednom případě však paměť nebude možné rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet.

Ve výbavě obou telefonů nechybí ani čtečka otisků prstů zabudovaná v domovském tlačítku. Tu měla už předchozí generace s pořadovým číslem pět. Samozřejmostí jsou také rychlé datové přenosy LTE kat. 6, které nabízejí teoretickou rychlost až 300/50 Mbps.

„Prostřednictvím novinek Galaxy S6 a Galaxy S6 edge Samsung představuje nejnovější trend v oblasti mobility společně s novým standardem, který bude pohánět globální mobilní trh,“ řekl JK Shin, výkonný ředitel a vedoucí divize IT & Mobile Communications ve společnosti Samsung Electronics.

Odolnost? Horší než loni…

Vyzdvihnout si zaslouží také režim Ultra saving power, díky kterému telefon i s 10% baterií může pracovat jeden den. Oba modely Galaxy S6 je navíc možné nabíjet bezdrátově pomocí libovolné podložky s technologií WPC a PMA.

Foto: Albert Gea, Reuters

Samsung Galaxy S6 edge

Loňské pětce bylo často vyčítáno, že je vyrobena z plastu (zadní kryt). Novinky jsou na tom o poznání lépe, jejich vnější konstrukce jsou z kovové slitiny, na zadní straně je pak stejně jako na displeji odolné sklo. Na první pohled by se tak mohlo zdát, že odolnost je vyšší, bohužel ale tomu tak není.

Galaxy S5 se pochlubila certifikací IP 67, která zaručovala, že přístroj odolá špíně, prachu a mrazu. Dokonce může být až po dobu 30 minut bez jakékoliv újmy ponořen do vody do hloubky až jeden metr. Šestá generace však o tuto výhodu přišla, žádnou zvýšenou odolnost nenabízí.

V prodeji od dubna

Nové smartphony pracují pod operačním systémem Android 5.0 Lollipop. Aby Samsung nezapadl mezi celou řadu dalších výrobců, kteří produkují jeden chytrý telefon s operačním systémem Android za druhým, vyzbrojil stejně jako předchozí modely novinku pokročilými funkcemi. Řeč je například o osobním asistentovi S Voice, který umožňuje prostřednictvím hlasu vyhledávat informace, ovládat přístroj, odesílat SMS zprávy a e-maily či organizovat schůzky v kalendáři.

Foto: Albert Gea, Reuters

Obě novinky od Samsungu vedle sebe

S Voice dokáže také aktivovat a používat fotoaparát, čímž se dostáváme k další přednosti nového eska. Na zadní straně telefonu je totiž umístěn 16megapixelový senzor, který dokáže zaznamenávat videa v rozlišení 4K. Zajímavostí je mód Selective Focus, který dokáže rozostřit pozadí fotografie, ta díky tomu vypadá, jako by byla pořízena profesionální zrcadlovkou.

Samsung Galaxy S6 a S6 edge se začnou prodávat ve vybraných 20 zemích 10. dubna. Zda mezi nimi bude také Česká republika, zástupci jihokorejského elektronického gigantu neupřesnili. Otazník také zatím visí nad cenou obou novinek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám