Hlavní obsah

Rychlý mobilní internet je k dispozici už i na Mount Everestu

Novinky, Miloslav Fišer

Připojit se prostřednictvím mobilnímu telefonu nebo notebooku k vysokorychlostnímu internetu je nově možné i v základním táboře na nejvyšší hoře světa. Soukromá telekomunikační společnost Ncell z Nepálu totiž rozšířila své internetové služby až na Mount Everest.

Foto: Desmond Boylan/Files, Reuters

Mount Everest

Článek

Základní tábor Mount Everestu navštěvují každý rok desetitisíce cestovatelů a horolezců. Pokud se některý z nich chtěl připojit k internetu, musel využít satelitní připojení - až doposud v této oblasti jiná možnost neexistovala.

Satelitní připojení navíc nepatří k nejlevnějším. To ale neplatí o vysokorychlostním 3G internetu, který je v Nepálu výrazně levnější.

"Vysokorychlostní internet přinese rychlejší a cenově dostupnější telekomunikační služby lidem žijícím v údolí Khumbu, cestovatelům i horolezcům," uvedl podle ČTK šéf skandinávské telekomunikační skupiny TeliaSonera Lars Nyberg, která ve firmě Ncell vlastní 80procentní podíl.

Podle něj vyzkoušeli technici firmy díky 3G signálu i první videohovor, který se uskutečnil v základním táboře na Mount Everestu v nadmořské výšce 5300 metrů. Zde horolezci začínají výstup na nejvyšší horu světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám