Hlavní obsah

Rychlý LTE internet od O2 bude ještě letos pokrývat 80 procent populace

Operátor O2 plánuje do konce roku zvýšit pokrytí signálem rychlé mobilní sítě LTE ze stávajících 61 procent na 80 procent populace. V provozu má aktuálně 2200 vysílačů. Uvedl to ředitel Service Unit O2 Václav Hanousek.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Konkurenční T-Mobile, který část vysílačů s O2 sdílí, nedávno oznámil pokrytí 51 procent populace na 64 procentech území. Vodafone pak uvádí 3000 vysílačů LTE a pokrytí signálem 80 procent území.

Počet zákazníků využívajících LTE, tedy těch, kteří mají LTE telefon a SIM kartu, se letos zvýšil o 200 000 a celkově tvoří osm procent zákaznické základny. Samotný telefon s možností LTE připojení má 12 procent zákazníků. Podíl LTE telefonů dále poroste, protože v současnosti tvoří zhruba polovinu zařízení nově přihlašovaných do sítě.

Objem přenesených dat v mobilních sítích se díky LTE letos zvýšil o 45 procent, objem dat ve fixní síti naopak stagnoval. U zákazníků vede stahování videí a sdílení obsahu.

Nová pravidla mobilního internetu

Devět z deseti rezidentních zákazníků používá neomezené tarify, se kterými operátoři přišli před dvěma roky. Není se čemu divit, za služby, které dříve vyšly klidně i na několik tisíc korun, zaplatí lidé nyní jen pár stokorun. Jak se ale nyní ukazuje, operátoři i přesto přišli na způsob, jak vytáhnout peníze uživatelům z kapes.

Prakticky všichni tři operátoři to zkoušejí přes datové tarify. Mění totiž způsob, jak se s nimi pracuje. Například T-Mobile ještě před pár týdny v případě vyčerpání datového limitu lidem internetové připojení v mobilu zpomalil. Nově jej však zcela vypne, a když se chce i přesto člověk připojit, nezbývá mu než zaplatit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám