Hlavní obsah

Rychlý LTE internet od O2 bude ještě letos pokrývat 80 procent populace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operátor O2 plánuje do konce roku zvýšit pokrytí signálem rychlé mobilní sítě LTE ze stávajících 61 procent na 80 procent populace. V provozu má aktuálně 2200 vysílačů. Uvedl to ředitel Service Unit O2 Václav Hanousek.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Konkurenční T-Mobile, který část vysílačů s O2 sdílí, nedávno oznámil pokrytí 51 procent populace na 64 procentech území. Vodafone pak uvádí 3000 vysílačů LTE a pokrytí signálem 80 procent území.

Počet zákazníků využívajících LTE, tedy těch, kteří mají LTE telefon a SIM kartu, se letos zvýšil o 200 000 a celkově tvoří osm procent zákaznické základny. Samotný telefon s možností LTE připojení má 12 procent zákazníků. Podíl LTE telefonů dále poroste, protože v současnosti tvoří zhruba polovinu zařízení nově přihlašovaných do sítě.

Objem přenesených dat v mobilních sítích se díky LTE letos zvýšil o 45 procent, objem dat ve fixní síti naopak stagnoval. U zákazníků vede stahování videí a sdílení obsahu.

Nová pravidla mobilního internetu

Devět z deseti rezidentních zákazníků používá neomezené tarify, se kterými operátoři přišli před dvěma roky. Není se čemu divit, za služby, které dříve vyšly klidně i na několik tisíc korun, zaplatí lidé nyní jen pár stokorun. Jak se ale nyní ukazuje, operátoři i přesto přišli na způsob, jak vytáhnout peníze uživatelům z kapes.

Prakticky všichni tři operátoři to zkoušejí přes datové tarify. Mění totiž způsob, jak se s nimi pracuje. Například T-Mobile ještě před pár týdny v případě vyčerpání datového limitu lidem internetové připojení v mobilu zpomalil. Nově jej však zcela vypne, a když se chce i přesto člověk připojit, nezbývá mu než zaplatit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám