Hlavní obsah

Půjde to i bez Googlu? Huawei ukáže nové vlajkové lodi

Novinky, rim

Ve čtvrtek odpoledne se bude konat velká tiskovka společnosti Huawei. Čínský výrobce na ní odhalí své nové vlajkové lodi s názvem P40. Ty by měly být dostupné v různých velikostech a s různou výbavou. Vše ale nasvědčuje tomu, že se budou muset obejít bez plnohodnotného Androidu. Huawei má ale i jinou možnost…

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. To jsou hlavní taháky operačního systému Android, nové chytré telefony se však musí kvůli americkým sankcím obejít bez nich. V osekané verzi Androidu tyto programy zkrátka nejsou nainstalované už od začátku.

Sankce byly uvaleny na Huawei už loni v květnu. Kvůli tomu nemůže čínský podnik neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká i Googlu – právě proto se všechny budoucí telefony od Huawei musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

A přece se bude prodávat. Nejlepší mobil od Huawei zamířil do Evropy

Mobil

Prvními telefony, které šly s takovým hendikepem v loňském roce do prodeje, byly modely Mate 30 a Mate 30 Pro. A nyní patrně stejný osud čeká také nové vlajkové lodi této firmy.

Čínský podnik má nyní na výběr v podstatě jen ze dvou možností. Buď u chystaných telefonů řady P40 nasadí osekanou verzi Androidu, nebo přístroje vůbec poprvé vybaví vlastní platformou zvanou Harmony OS.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Univerzální systém

Jde o univerzální operační systém od společnosti Huawei, který má najít uplatnění v celé řadě zařízení – poběží tedy také na noteboocích, chytrých reproduktorech či v nositelné elektronice. Výrobce jej nasadil například již u televizorů.

Podnik navíc počítá s tím, že na základech Harmony OS bude moci stavět i nejrůznější zařízení pro internet věcí (Internet of Things, IoT). Pod zkratkou IoT se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Honor zkouší štěstí s televizory, láká na platformu Harmony OS

Hardware

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Nic nebrání ani tomu, aby výrobce u telefonu nasadil oba systémy – tedy osekaný Android i Harmony OS. Uživatelé si pak při prvním spuštění budou moci vybrat, jakou platformu chtějí používat. Na bližší informace si nicméně budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Foto: archív tvůrců

Harmony OS má běžet na různých zařízeních.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám