Hlavní obsah

Pražský magistrát sleduje pohyb lidí přes telefony

Právo, Stáňa Seďová

Vedení Prahy si od mobilních operátorů objednalo údaje, aby zjistilo, kolik Pražanů, mimopražských a cizinců se v ulicích metropole pohybuje a kde a jak dlouho se zdržují. Sledování poběží tři týdny a z výsledků magistrát zjistí, jaké kulturní akce turisté navštívili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

I když se může na první pohled zdát, že pražský magistrát na lidi v ulicích poslal „velkého bratra“, po právní stránce je to v pořádku a k žádnému porušování zákona o ochraně osobních údajů nedochází.

Operátoři díky identifikátoru IMSI, zabudovaném v telefonu, magistrátu poskytnou informace, kolik v který den po Praze chodilo Čechů a cizinců, kam mířili a jak dlouho se tam zdrželi, ale údaje jsou anonymní.

„Naším hlavním cílem bylo zjistit, jaký měla daná kulturní akce dopad na příjezd turistů. V tuto chvíli nám jde konkrétně o čtyřdenní festival Signal, na který jsme přispěli pěti milióny korun a rádi bychom získali vyhodnocení vynaložených prostředků v poměru se zájmem lidí a dopadem na příjezd turistů,“ řekl deníku Právo pražský radní Václav Novotný (TOP 09).

První využití údajů

Údaje mobilních operátorů využila Praha poprvé. „Porovnáme čtyři dny festivalu s předchozím týdnem a týdnem po a dostaneme výsledek. Zkoušíme něco takového poprvé, takže nemáme porovnatelné údaje za stejné období minulého roku. Dohodli jsme se všemi operátory, že nám poskytnou údaje za tři týdny, za které jsme zaplatili 250 000 korun,“ říká radní Novotný a vysvětluje, co konkrétního z čísel a map vyčtou.

„Budeme například vědět, kolik je v Praze Dánů, kde se pohybují a jak dlouho na tom kterém místě zůstávají. Z toho lze soudit, jestli si byli například prohlédnout konkrétní světelné instalace, nebo jen někde popíjeli.“

Neporušují zákon

Zákon o ochraně osobních údajů není podle něj porušován. Za pravdu mu dávají i odborníci.

„Pokud skutečně nelze údaje jakýmkoli způsobem ztotožnit s konkrétní osobou, a jedná se tedy o anonymní statistické údaje, pak nejde o předávání osobních údajů,“ komentoval nakládání s daty o příslušnosti telefonu David Pavlát, mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Sběr údajů, jejich uchovávání a následně i jejich prodej jsou pro operátory běžnou praxí.

„Tyto lokační informace jsou běžně k dispozici. V tom legislativně není problém. Jde o statistické údaje, syrová data o příslušnosti ke státu, tedy k jakému roamingu se majitel telefonu přihlásil. Kromě původu je k dispozici díky BTS i časový údaj, jak dlouho se telefon v místě nachází,“ komentoval poskytování těchto informací Ivan Bartoš, předseda České pirátské strany a zaměstnanec jednoho z tuzemských operátorů. I když by se podle něj neměly uchovávat žádné údaje, ani tyto anonymní, mnohem nebezpečnější je uchovávání informací, které vedou k identifikaci majitele telefonu.

„Podle nás nastává zásadní problém, propojuje-li se tento údaj na konkrétního uživatele. Tedy pracuje-li se se jménem a informacemi konkrétního člověka. Do takové databáze má neomezený přístup Policie ČR, proti čemuž protestujeme,“ dodal Bartoš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám