Hlavní obsah

Pokrytí 5G se v Česku zlepšuje. T-Mobile spustil 270 nových vysílačů

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokrytí mobilními sítěmi páté generace se v Česku neustále zlepšuje. T-Mobile se nyní pochlubil, že spustil v tuzemsku 270 vysílačů, celkově jich je tak v sítích tohoto operátora už více než 600. 5G připojení může využívat zhruba 10 procent populace ČR, ještě letos chce T-Mobile pokrývat 25 procent obyvatel.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

T-Mobile se netají tím, že při rozvoji standardu 5G se soustředí především na kampusové sítě univerzitních pracovišť a řešení nejmodernějších sítí pro Průmysl 4.0.

„Přínosy sítí 5G jsou aktuálně zajímavé především pro podniky, které se vydaly cestou Průmyslu 4.0, stejně jako pro výzkum a vývoj na univerzitní půdě. I proto se při nasazování mobilních technologií 5G soustředíme na kampusové privátní mobilní sítě, které umožňují vědcům, studentům a firmám rozvíjet koncepty chytrých továren budoucnosti a digitalizované výroby,“ prohlásil Tomáš Verner, manažer rozvoje ICT řešení v T-Mobilu.

Datový tarif v mobilu využívá většina Čechů, neomezené připojení má asi desetina

Mobil

Jedno z nejvyspělejších řešení kampusové sítě vybudoval T-Mobile na CIIRC ČVUT, kde se využívají nejrychlejší a nejmodernější digitální technologie podporující LTE, 5G a IoT pro komplexní testování aplikací, komunikace, zařízení, strojů i robotů. Pokryty jsou zde prostory laboratoří včetně Testbedu pro Průmysl 4.0 o celkové ploše 1000 metrů čtverečních.

„Samozřejmě ale nezapomínáme na naše ostatní zákazníky, které zajímá především možnost neomezených datových přenosů v mobilní síti. Pro ně jsme od září připravili nové tarify, u kterých nikdy nenarazí na limit přenesených dat,“ doplnil Verner.

Mobilní sítě 5G poskytují přenosovou rychlost až 1 Gb/s, vynikají minimální latencí na úrovni 1 ms a dostupností v řádu 99,999 procenta. V případě LTE sítí to přitom bylo pouze okolo 150 Mb/s.

Sítě 5G jsou v Česku už rok, zatím ale jen ve vybraných lokalitách

Mobil

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám