Hlavní obsah

Počet uživatelů mobilního internetu stoupl na 3,6 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet tuzemských uživatelů, kteří se přes mobilní sítě připojují k internetu, se proti loňsku zvýšil zhruba o čtvrtinu na 3,6 miliónu. Za růstem je rozšíření chytrých mobilních telefonů a rostoucí pokrytí sítěmi 3G, které umožňují rychlé připojení. Vyplývá to z informací operátorů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Většina uživatelů přitom brouzdá po internetu přímo z mobilního telefonu, jen menší část připojuje přes mobilní sítě svoje notebooky, tablety a další zařízení. Většinou využívají sítě 3G, jejichž pokrytí se letos zvýšilo na minimálně tři čtvrtiny populace. Geografické pokrytí ale u operátorů zůstává na čtvrtině až třetině území.

U T-Mobilu se počet uživatelů mobilního internetu zvýšil proti loňsku téměř o třetinu na 1,4 miliónu. Z toho kolem 200 000 zákazníků používalo Internet na cesty, tedy mobilní připojení přenosných počítačů.

"Uživatelé Internetu v mobilu stáhli meziročně o 170 procent více dat než před rokem. V průměru vychází na jednoho zákazníka zhruba 70 MB stažených dat," uvedla mluvčí Martina Kemrová.

Počet přenesených dat stoupl o polovinu  

V síti Vodafonu stoupl meziročně objem přenesených dat o polovinu. "Objem přenesených dat stoupá s velikostí displeje chytrého telefonu. Jen pět procent majitelů telefonu s dvoupalcovým displejem využívá data, oproti tomu 80 procent majitelů telefonu s pětipalcovým displejem využívá datové služby," uvedla mluvčí Alžběta Houzarová. Nejvíce dat stáhnou uživatelé přístrojů iPhone a iPad, následováni těsně uživateli vyšších modelů s operačním systémem Android.

Chytré mobilní telefony v současnosti tvoří většinu nabídky u mobilních operátorů. Například u Telefóniky představovaly telefony s operačním systémem ve třetím čtvrtletí 72 procent z celkového prodeje. Jejich rozšíření mezi zákazníky vystoupalo na 25 procent. "Chytrý telefon se stal oblíbeným vánočním dárkem, a proto očekáváme, že jejich podíl na prodejích na konci roku ještě vzroste," dodala Blanka Vokounová z tiskového oddělení Telefóniky.

Podle statistiky Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) představuje mobilní připojení k internetu stále jen pětinu vysokorychlostních přípojek. Vede Wi-Fi a xDSL s podíly kolem 25 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám