Hlavní obsah

Nový phablet od Samsungu má být nejvýkonnější. Láká i na vysokou odolnost

Novinky, mif

Hned několik nej má mít nový phablet společnosti Samsung. Model Note 7, který si odbyl premiéru v úterý večer na velké tiskovce v New Yorku, bude lákat na velký displej s jemným rozlišením, pokročilý fotoaparát a v neposlední řadě také na zvýšenou odolnost. Novince totiž nevadí prach ani voda.

Foto: archív výrobce

Samsung Note 7

Článek

Novinka doplňuje aktuální vlajkové lodi – smartphony Galaxy S7 a S7 edge. „Samsung Galaxy Note 7 kombinuje produktivitu a zábavu s vylepšenými bezpečnostními prvky. Přispívá do rozsáhlého ekosystému a je ideálním zařízením pro ty, kdo chtějí dosáhnout v životě více,“ řekl při úterní premiéře DJ Koh, prezident mobilní divize Samsungu.

Foto: archív výrobce

Samsung Note 7

Note 7 má být tím nejvýkonnějším, co bude v několika nadcházejících měsících na pultech obchodů k dostání. To má být zásluha především osmijádrového procesoru Exynos 8 Octa 8890, který pochází přímo z dílen společnosti Samsung. Čtyři jádra budou taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,6 GHz.

Do vínku dále tento stroj dostal 4 GB operační paměti, úložný prostor se pak chlubí kapacitou 64 GB. Verze s jinou velikostí se nabízet nebude. K dispozici nicméně pro ukládání dat budou i paměťové karty, zabudovaná čtečka nechybí.

Foto: archív výrobce

Samsung Note 7

Zakřivený displej

Přístroj má 5,7palcový displej s rozlišením 2560 x 1440 pixelů. Dotykový panel je přitom zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice. Displej na bočnicích má být stejně jako u modelu Galaxy S7 využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí.

Novinka láká také na certifikaci IP68, tedy na zvýšenou odolnost proti vodě a prachu. Výrobci se ji podařilo do těla zařízení dostat, aniž by nějak narušil líbivý vzhled. Phablet díky tomu může být ponořen do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut.

Foto: archív výrobce

Samsung Note 7

Senzor s duálními pixely

Vylepšení se dočkaly i fotoaparáty, jihokorejský výrobce stejně jako u modelu Galaxy S7 použil technologii tzv. duálních pixelů. Díky tomu by měl být zachycovaný obraz daleko jasnější a ostřejší. Hlavní fotoaparát na zadní straně má rozlišení 12 megapixelů a je napojen na objektiv se špičkovou světelností F1,7. Objektiv na přední straně má stejnou světelnost a rozlišení pět megapixelů.

V útrobách přístroje se ukrývá ještě výsuvný stylus zvaný S Pen. Jde o pero určené speciálně pro dotykové displeje. Není bez zajímavosti, že jeho hrot má tloušťku pouze 0,7 mm. Podle výrobce by tak měl být velice přesný.

Foto: archív výrobce

Samsung Note 7

Novinka má baterii s kapacitou 3500 mAh a rychle se nabíjí přes USB-C port. Dobití je navíc možné kdekoliv, kde je k dispozici bezdrátové nabíjení. Stroj pracuje pod operačním systémem Android.

Výrobce prozradil, že Galaxy Note 7 se začne prodávat 2. září v modré, stříbrné a černé barvě. A to i v České republice. Oficiální cena však zatím uvedena nebyla.

Foto: archív výrobce

Samsung Note 7

Co jsou to phablety?

Většina chytrých telefonů má displej s úhlopříčkou od tří do 5,5 palce. Ty nejmenší počítačové tablety jsou zase vybaveny sedmipalcovými dotykovými monitory. Prostor mezi oběma kategoriemi vyplňují takzvané phablety. Toto označení vzniklo spojením slov phone (telefon) a tablet.

Displeje phabletů mají velikost od šesti do sedmi palců, což je podle výrobců naprostý ideál. Jsou totiž dostatečně velké pro pohodlné prohlížení webových stránek i k práci s e-maily a fotografiemi. Zároveň jsou ale kompaktnější než tradiční tablety, a tak se bez problémů vejdou do kapsy u kalhot. Není tedy problém brát je kamkoliv s sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám