Hlavní obsah

Nová testovací verze mobilního Firefoxu pracuje na telefonech s Windows

Novinky, Miloslav Fišer

Vývojáři společnosti Mozilla uvolnili ke stažení první testovací alfa verzi nového mobilního internetového prohlížeče Firefox pro chytré telefony s operačním systémem Windows Mobile. Ten se bude snažit konkurovat stejně jako u stolních počítačů mobilnímu Internet Exploreru a Opeře.

Foto: archiv, Novinky

Mobilní verze internetového prohlížeče Firefox na mobilním telefonu s Windows Mobile.

Článek

Internetový prohlížeč pro mobilní telefony, který vychází s populárního Firefoxu pro stolní počítače, se jmenuje Fennec. Podle tvůrců je označení Fennec ale prozatím pouze kódové označení pro testovací verze. Finální program prý ponese název podle svého staršího bratříčka ze stolních počítačů.

Nový prohlížeč je plně optimalizován pro použití v chytrých telefonech s operačním systémem, které díky svému prostornému displeji přímo vybízejí k surfování po internetu. Testovací verze pro mobily jsou v současné době k dispozici pro telefony s operačním systémem Windows Mobile pro Nokii N810, která pracuje s linuxovým OS. [celá zpráva]

Foto: archiv, Novinky

Mobilní verze internetového prohlížeče Firefox na mobilním telefonu s Windows Mobile.

Hlavním posláním nového prohlížeče je zrychlit internet v mobilech. Rychlejší by podle prvních ohlasů mělo být samotné spouštění aplikace i přibližování a oddalování textu a obrázků. Nově také Fennec podporuje JavaScriptový engine TraceMonkey, přídavné plug-iny a správu oblíbených záložek.

Podle Tristana Nitota ze společnosti Mozilla bychom se finální verze mobilního Firefoxu měli dočkat nejdříve v roce 2010. Aby výrobce nalákal uživatele na přednosti nového prohlížeče již nyní, připravil také speciální ukázkovou verzi pro stolní počítače.

Všechny varianty prohlížeče Fennec můžete stahovat pomocí následujících odkazů:

Reklama

Výběr článků

Načítám