Hlavní obsah

Nokia představila nejlevnější telefony své historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia ve čtvrtek představil své dva nové telefony, které jsou zatím jeho nejlevnějšími. Přístroje mají firmě přilákat nové zákazníky ze spodního konce trhu, kde na Nokii silně tlačí konkurence levných asijských výrobců.

Článek

Levné přístroje přicházejí jen den poté, co Nokia představila tři nové chytré telefony. Jeden z nich má být nejmenším chytrým telefonem s dotykovou obrazovkou a druhý má podle firmy nejjasnější obrazovku na světě.

Nové modely Nokia 100 a 101 se mají na trhu objevit ve třetím a čtvrtém čtvrtletí. Nokia 100 má stát 20 eur (484 Kč). Bude to pouze jednoduchý telefon pro hovory a zasílání textových zpráv s barevnou obrazovkou a rádiem. Nokia 101 bude stát 25 eur. Bude do ní možné dát dvě SIM karty a má rovněž navíc přehrávač MP3 a paměťovou kartu.

Nokia se potýká s problémy

Nokii několik posledních měsíců trápí klesající podíl na trhu. Kromě levných telefonů vkládá finský výrobce také velké naděje do operačního systému Windows Phone, který by ji měl vrátit opět na výsluní. Věří v to alespoň generální ředitel Nokie Stephen Elop.

„iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ uvedl Elop.

„Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal Elop současnou situaci firmy k příběhu o naftaři, kterému vzplála vrtná plošina. „Nokia a Microsoft mohou společně vybudovat bezkonkurenční platformu s co největším globálním dosahem. Od nynějška to bude závod, ve kterém poběží jen tři koně,“ dodal s narážkou na Apple a další konkurenční systém Android.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám