Hlavní obsah

Nokia hodlá mohutně konkurovat iPhonu od Applu

Nokia chce být vůči americké firmě Apple a jejím mobilům iPhone ostřejším rivalem. Generální ředitel společnosti Olli-Pekka Kallasvuo pro pondělní vydání Financial Times uvedl, že se podnik zaměří více na služby pro zákazníky včetně map a hudebních souborů ke stahování.

Foto: Archiv, Novinky

Apple iPhone

Článek

Nokii, která roky prodává nejvíce mobilů na světě, provází kritika za to, že se jí nepodařilo přijít s mobilem, který by se iPhonu vyrovnal. Posledního modelu iPhone 3GS se po uvedení do obchodů 19. června jen za první tři dny prodalo přes milión kusů. Nokia proti tomu prodala podle odhadů jen půl miliónu přístrojů N97 za červen, první měsíc prodeje.

Nokia je sice největším světovým výrobcem chytrých mobilů s operačním systémem a funkcemi jako osobní počítače, avšak i na tomto poli ji rivalové připravují o tržní podíl.

Vedle Applu má mimo jiné silnou konkurenci i v telefonech BlackBerry od kanadské firmy Research in Motion. Nokia si proti tomu meziročně pohoršila. Letos si zajistila 28 procent zisku, který vytvořili největší hráči na trhu, ale loni měla 59 procent, píše list.  

Pozice Apple jako výrobce mobilů rychle sílí. Podnik to podtrhl druhým nejvyšším podílem na ziscích odvětví za letošní druhé čtvrtletí. Apple vytvořila zisk odpovídající 23 procentům toho, co velcí výrobci mobilů vydělali celkem. Ve stejném období loni přitom byla jen na dvou procentech, připomínají analytici skupiny Bernstein. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám