Hlavní obsah

Nokia chystá špičkový fotomobil s Windows

Novinky, mif

Společnost Nokia začala loni v létě prodávat chytrý telefon s označením 808 PureView, který až do dneška patří mezi ty nejlepší fotomobily na trhu. Finský výrobce plánuje v průběhu letošního roku uvést na trh vylepšenou verzi, která bude navíc vybavena operačním systémem Windows Phone.

Foto: Nokia

Nový mobilní telefon Nokia EOS by měl vycházet z modelové řady Lumia. Na obrázku je aktuální vlajková loď s označením 920.

Článek

Nokia 808 PureView zaujme hned na první pohled svým 41megapixelovým rozlišením, se kterým dokáže pracovat díky speciální technologii převzorkování obrazu. V praxi to znamená, že při standardních rozlišeních (2, 3, 5 a 8 megapixelů) může přístroj využívat zoom bez ztráty ostrosti a zároveň dokáže sejmout obrazovou informaci ze sedmi pixelů a následně ji pro získání co nejostřejšího obrazu sloučit do jednoho pixelu.

Foto: Nokia

Nokia 808 PureView

„Při vyfocení ve vysokém rozlišení to znamená možnost pořídit fotografii, následně v ní zoomovat, zvolit nový výřez, z něj udělat novou fotografii, změnit její velikost a následně odhalit do té doby skryté detaily původní scény,“ vysvětlila princip fungování přístroje Pavla Tomsová, marketingová manažerka Nokia ČR.

Kvalita fotografií modelu 808 PureView je nepopiratelná. Kvůli operačnímu systému Symbian Belle ale přístroj dokázal lépe posloužit jako fotoaparát, než jako chytrý telefon. Právě to by se ale mělo s příchodem nového modelu změnit, ale zároveň by měla zůstat zachována kvalita snímků a videí.

Foto: Microsoft

Ukázka mobilního operačního systému Windows Phone

Chystaná novinka je zatím známá pod názvem Nokia EOS a bude disponovat operačním systémem Windows Phone 8. Podle serveru The Verge by měla vycházet z aktuální modelové řady Lumia. Zásadní změnu by tak ve srovnání s 808 PureView měl podstoupit vzhled – místo nepřehlédnutelného cvalíka by verze EOS měla být velice tenká a celé její tělo by mělo být vyrobeno z jednoho kusu hliníku.

Společnost Nokia se zatím k informacím o chystaném přístroji nijak nevyjádřila, jisté tak není, kdy přesně by se měl objevit na pultech obchodů, ani jaká bude jeho cena. Je ale vcelku pravděpodobné, že by Nokia EOS mohla být odhalena v únoru na největším evropském veletrhu s mobilními novinkami Mobile World Congress (MWC) v Barceloně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám