Hlavní obsah

Nejnebezpečnější celebritou na internetu je Armin van Buuren

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišel vám e-mail nebo zpráva na sociální síti, která se týká holandského DJ Armina van Buurena? Tak to byste měli být podle bezpečnostních expertů na pozoru. Právě jeho jméno zneužívají na internetu počítačoví piráti nejčastěji, snaží se důvěřivce nalákat například na nějaký zajímavý obsah a místo něj do PC propašují nezvaného návštěvníka.

Foto: Profimedia.cz

Armin van Buuren

Článek

„Našeho zájmu o celebrity zneužívají kybernetičtí zločinci a do výsledků vyhledávání vpašují odkazy na stránky, na nichž může číhat virus nebo jiná internetová hrozba, která nám může odcizit osobní data a poškodit naše zařízení,“ uvedl Gary Davis ze společnosti Intel Security, která výzkum o „nebezpečnosti“ celebrit realizovala za pomoci nástroje McAfee WebAdvisor.

Kromě Buurena se do první desítky propracovaly i další hudební celebrity. „Z dalších hvězd se letos do popředí dostali Luke Bryan (2), Usher (3) a Britney Spears (4). Asi není třeba dodávat, že hackeři se rozhodli zneužít naši lásku k hudbě: sedm z deseti nejvíce nebezpečných celebrit letošního roku jsou totiž hudebníci,“ konstatoval Davis.

Hudebníci? Není to náhoda

Nebezpečnost jednotlivých celebrit vyčíslili výzkumníci v procentech. Pokud bude někdo hledat na webu informace o Buurenovi, existuje pravděpodobnost 17,92 procenta, že narazí na nějakou internetovou hrozbu.

Na hudebníky se přitom kyberzločinci nezaměřují náhodou. „Hlavně je to tím, že nic netušící fanoušci na webu hledají možnosti, jak si stáhnout zdarma oblíbené písničky – většinou v podobě souboru ve formátu .mp3. Kybernetičtí zločinci proto s oblibou používají lákadla jako ‚free mp3‘ nebo ‚torrent‘, aby uživatele nalákali ke stažení zdánlivě bezproblémového souboru, který je ve skutečnosti škodlivý,“ doplnil Davis.

Seznam deseti nejnebezpečnějších celebrit naleznete v tabulce níže:

Žebříček nejnebezpečnějších celebrit
PořadíCelebritaProcenta
1Armin van Buuren17,92 %
2Luke Bryan17,64 %
3Usher16,67 %
4Britney Spears16,39 %
5Jay Z15,83 %
6Katy Perry14,86 %
7Amy Schumer14,72 %
8Betty White14,03 %
9Lorde13,61 %
10Nina Dobrev13,19 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám