Hlavní obsah

Návrat legendy. Nokia 3310 se bude opět prodávat

Novinky, chm

Stále si nemůžete zvyknout na moderní chytré telefony s velkou dotykovou obrazovkou? Ani nemusíte. Brzy se má totiž na pultech obchodů objevit jeden z nejpopulárnějších „hloupých“ telefonů v celé historii mobilního světa – Nokia 3310.

Foto: archív výrobce

Nokia 3310

Článek

Psal se rok 2000, když finská Nokia uvedla na trh tehdy svůj nejnovější počin – mobilní telefon s ikonickým designem, který si většina lidí pamatuje dodnes.

Do prodeje se model 3310 dostal v září, tedy v naprosto ideální dobu, na začátku předvánoční nákupní horečky. A sluší se připomenout, že horečka v případě tohoto modelu pokračovala i v následujících letech.

136 miliónů prodaných kusů

Aby také ne, když je Nokia 3310 jedním z nejúspěšnějších přístrojů na trhu co do prodaných kusů. Cifře 136 miliónů – přesně tolik lidí si tento dnes již legendární model koupilo – totiž nedokážou konkurovat ani slavné iPhony a nejnovější přístroje od jihokorejského Samsungu.

Právě nebývalý úspěch je patrně jedním z hlavních důvodů, proč společnost HMD Global chce zašlou slávu oživit. Tento podnik má aktuálně výrobu přístrojů se značkou Nokia na starosti a jeho zástupci se podle serveru The Verge rozhodli, že legendu opět přivedou do prodeje.

Foto: archív výrobce

Nokia 3310

Premiéru by si reinkarnovaná 3310ka měla odbýt ve Španělsku na největším mobilním veletrhu MWC. Ten se bude konat již na konci února. Kromě staronového přístroje Nokia ukáže i další smartphony s dotykovými displeji, lze nicméně očekávat, že největší zájem bude o přístroj, který debutoval už v roce 2000.

Jakou výbavu novinka nabídne, zatím není jasné. Původní model neměl dokonce ani fotoaparát, a kromě tlačítkové klávesnice sázel ještě na 1,5palcový displej s rozlišením 84 x 84 obrazových bodů. To jsou v dnešní době již dávno překonané parametry.

Lze tedy předpokládat, že reinkarnace z roku 2017 se dočká několika vylepšení. Patrně bude použit kvalitnější displej, byť půjde stále ještě o nedotykový panel. Novinka nejspíše bude vybavena USB standardem a fotoaparátem.

Dalším lákadlem by měla být cena. Ta by se měla pohybovat okolo 1500 Kč. Zda slavné jméno bude na úspěch stačit, samozřejmě ukáže až čas. Nejprve si ale musíme počkat na samotnou premiéru.

Mobilní vrchol a pád

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů, což byl právě jeden z důvodů, proč se rozhodl odprodat mobilní divizi Microsoftu.

Loni nicméně zástupci tohoto finského podniku potvrdili, že mají v úmyslu se na mobilní trh vrátit. Nokia už však vyrábět smartphony nebude, produkovat je bude pouze s využitím partnerů. [celá zpráva]

Anketa

Koupili byste si novou Nokii 3310?
Ano
88,3 %
Ne
11,7 %
Celkem hlasovalo 12176 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám