Hlavní obsah

Na světě je první mobil s prohnutým displejem. Stojí 19 tisíc korun

Novinky, mif

S velkou parádou letos přední výrobci uvedli na trh nové televizory, které jsou vybaveny prohnutými displeji. Společnost Samsung věří, že obdobná technologie najde své uplatnění také u mobilních telefonů. První vlaštovkou vybavenou takzvaným flexibilním panelem je model Galaxy Round.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Round

 
Článek

Při pohledu na čelní stranu není skoro poznat, že je telefon prohnutý. Zakřivení je vidět až při pohledu ze strany. Nová konstrukce má podle výrobce hned několik výhod. Řeč je například o ergonomii.

Smartphone je totiž vybaven poměrně velkým 5,7palcovým displejem s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů. Díky prohnuté konstrukci ale lépe padne do ruky a jeho velké rozměry (151,1 x 79,6 x 7,9mm) nejsou tolik na obtíž, na rozdíl od jiných podobně velkých přístrojů.

Foto: archív výrobce

Galaxy Round

Zakřivení navíc Samsung využívá i v případě, kdy telefon leží na stole. Stačí jej jednoduše naklonit a přístroj automaticky rozsvítí displej a ukáže hodiny i zmeškané události, jak je vidět na videu v úvodu článku. Při položení ale opět zhasne, čímž výrazně šetří výdrž baterie.

Podobným způsobem je možné ovládat také hudební přehrávač. Lze předpokládat, že v budoucnu se možnosti ovládání nakláněním ještě více rozšíří. Podporovat by je měly i aplikace vyvíjené třetími stranami.

Špičkové parametry

V ostatních parametrech se již Galaxy Round výrazně neliší od vrcholných modelů tohoto výrobce. Pod operačním systémem Android pracuje procesor Quad Krait s frekvencí 2,3 GHz, který má k dispozici 3 GB operační paměti. Úložný prostor disponuje kapacitou 32 GB a je možné jej dále rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Foto: archív výrobce

Galaxy Round

Pýchou přístroje jsou vestavěné fotoaparáty. Ten na zadní straně má rozlišení 13 megapixelů a přední dva megapixely. Zajímavá je především funkce Dual Camera, díky které mohou být oba fotoaparáty používány současně, a to i při natáčení videa. Podle jihokorejského elektronického giganta se tak už nebude stávat, že z momentek bude vynechána osoba, která je pořizuje.

Co nejvyšší kvalitu fotografií pak zajišťuje technologie Drama Shot. Ta je schopna vytvořit kontinuální časosběrný záznam – během čtyř sekund dokáže zachytit až sto snímků. Uživatel si pak vybere ty nejlepší.

Foto: archív výrobce

Galaxy Round

Zajímavou vychytávkou je Sound & Shot. Tento režim umí kromě snímku pořídit i zvuk, který daný okamžik provázel. Podle Samsungu by tak měly být nezapomenutelné momenty zachyceny daleko věrněji než s obyčejnými fotoaparáty. Nechybí ani další pokročilé funkce, jako je S Voice či S Health.

Samsung Galaxy Round se ve čtvrtek začal prodávat na korejském trhu, v přepočtu za necelých 19 000 Kč. Kdy a za jakou cenu bude novinka dostupná v České republice, zatím výrobce neprozradil.

Apple chystá také přístroj s ohebným displejem

Letos na jaře společnost Apple omylem prozradila, že také pracuje na zařízení s ohebným displejem. Na svých internetových stránkách totiž zveřejnila pracovní nabídku, prostřednictvím které sháněla experta právě na tuto problematiku.

Foto: United States Patent and Trademark Office

Návrh nového iPhonu s wraparound displejem

Pro jaké konkrétní zařízení měl být flexibilní displej použit, není z nabídky patrné. V kuloárech se ale již nějakou dobu šeptá, že Apple pracuje také na chytrých náramkových hodinkách. Ty by měly mít podle patentového návrhu monitor, který by obepnul celé zápěstí.

Parametry chytrého telefonu Samsung Galaxy Round

Síť: LTE 150/50M bps

Procesor: MSM 8974 (Quad Krait 2.3 GHz)

Displej: 5,7” Full HD Super Flexible AMOLED

Úložný prostor: 32 GB + microSD (až do 64GB)

Operační paměť: 3GB RAM

Fotoaparát: 13 Mpix, autofocus, w/Flash + 2 Mpix

Operační systém: Android 4.3 (Jelly Bean)

Konektivita: Wi-Fi a/b/g/n/ac, WiFi Direct, BT 4.0 (BLE), USB 3.0, GPS+GLONASS, NFC

Rozměry: 151,1x79,6x7,9mm, 154g

Baterie: 2,800 mAh

Uplatnění by ohebný displej jistě našel také u iPhonu. Letos byl totiž zveřejněn návrh jablečného chytrého telefonu se zaobleným dotykovým panelem, který zakrývá prakticky celou přední stranu zařízení. Apple tuto technologii označuje termínem wraparound, což znamená, že by monitor měl „obalovat“ okraje přístroje. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám