Hlavní obsah

MWC 2016: Evoluce ve znamení výkonu. Samsung odhalil nové zbraně proti iPhonům

– Barcelona • Aktualizováno
Novinky, mif

Společnost Samsung ukázala v rámci největšího mobilního veletrhu MWC 2016 dva nové smartphony, které mají představovat to nejlepší ze stáje jihokorejského elektronického gigantu. Modely Galaxy S7 a S7 edge budou konkurovat mimo jiné poslední generaci iPhonů od společnosti Apple. Sázejí především na špičkový výkon, zvýšenou odolnost a prémiový fotoaparát.

Samsung Galaxy S7 a Galaxy S7 edgeVideo: archív výrobce

 
Článek

Svou vlajkovou loď nabízí Samsung po vzoru loňských modelů ve dvou různých provedeních, které se liší tvarem a nově i velikostí. Základ nabídky tvoří smartphone Galaxy S7, který je vybaven 5,1palcovou obrazovkou s rozlišením 2560 x 1440 obrazových bodů.

Druhá verze Galaxy S7 edge má pak 5,5palcový displej s totožným rozlišením. Na rozdíl od obyčejné es sedmičky je dotykový panel zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice. Displej na bočnicích má být stejně jako u předchůdce využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti obou novinek, v pozadí je větší verze Galaxy S7 edge.

Oba modely nabídnou novou funkci Always-On. Jak už samotný název napovídá, jde o možnost nechat displej neustále zapnutý, kterou se chlubí také nová vlajková loď LG G5. Ta si odbyla premiéru také v neděli.

Displej bude díky nové vychytávce schopný neustále zobrazovat důležité informace, jako je čas, záznamy v kalendáři, zmeškané hovory, apod. Když si uživatel bude chtít zkontrolovat pouze některou z těchto informací, nebude tak muset zapínat celý displej. Neustále aktivní displej, respektive pouze jeho část, je tak výrazně úspornější, než kdyby člověk několikrát zapnul celý telefon jenom kvůli tomu, aby zkontroloval aktuální čas.

Foto: Albert Gea, Reuters

Nové smartphony ukázal DJ Koh, prezident divize Mobile Communications Business ve společnosti Samsung.

Návrat starých známých

Už předchozí modely byly vychvalovány až do nebes pro svůj vytříbený design a kvalitu zpracování. Jihokorejský elektronický gigant tak logicky neměl důvod cokoliv měnit. Přední i zadní strana je u obou modelů skleněná, přičemž tyto dvě plochy doplňuje kovový rámeček.

Loňské generaci s pořadovým číslem šest však bylo často vyčítáno, že přišla o některé přednosti z pětky. Řeč je například o slotu na paměťové karty. To je patrně jeden z hlavních důvodů, proč se Samsung rozhodl čtečku karet vrátit – ukrývá se ve stejném slotu jako SIM karty. Paměť telefonu si tak uživatelé budou moci snadno rozšířit. Mimochodem obě novinky se budou nabízet s kapacitou 32 i 64 GB.

Další výtky byly k loňskému top modelu směřovány kvůli horší odolnosti. Pětka totiž dokázala fungovat i pod vodou, zatímco šestka nikoliv. Certifikaci IP68 však u obou sedmiček najdeme. Výrobci se ji podařilo do těla zařízení dostat, aniž by nějak narušil jejich líbivý vzhled. Smartphone díky tomu může být ponořen do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut.

Foto: Albert Gea, Reuters

Zleva: Samsung Galaxy S7 edge a Galaxy S7

Zapracovalo se na výkonu

Velkého vylepšení se dočkal výkon obou smartphonů. Proti předchozí šestce narostl výpočetní výkon procesoru o více než 30 %, u grafiky dokonce o více než 60 %. To je zásluha osmijádrového procesoru, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,6 GHz.

Nutno podotknout, že na některých trzích se objeví obě novinky také ve slabší konfiguraci, přesněji pouze se čtyřjádrovým procesorem. U něj budou dvě jádra pracovat na frekvenci 2,15 GHz a další dvě na 1,6 GHz.

Foto: Albert Gea, Reuters

Některé části tiskovky byly pro publikum promítány v helmě pro virtuální realitu.

V ostatních parametrech se ale verze Galaxy S7 a S7 edge lišit nebudou. Obě dostanou 4 GB operační paměti, bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth a snímač otisků prstů. To vše bude pracovat pod operačním systémem Android 6.0.

V souvislosti s vysokým výkonem působí poměrně zajímavě doplněk zvaný Game Launcher. Ten umožňuje upravovat spotřebu baterie a minimalizovat notifikace, aby při hraní zbytečně nerušily uživatele. Své herní zážitky navíc hráči mohou snadno nahrávat a sdílet se svými přáteli.

Lepší foťák než u iPhonu?

Velká pozornost byla během nedělní tiskovky věnována také fotoaparátu, který je u obou sedmiček totožný. Jihokorejský elektronický gigant jej totiž označuje za „nejlepší fotografické řešení v mobilu“. Na akci ve španělské Barceloně jej několikrát srovnal s iPhonem 6S Plus, který byl doposud považován za etalona všech smartphonů.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S7

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S7 edge

A v čem je novinka tak výjimečná? Samsung u ní jako u prvního smartphonu na světě použil technologii tzv. duálních pixelů. Díky tomu by měl být zachycovaný obraz daleko jasnější a ostřejší, což bylo na ukázaných momentkách skutečně vidět. Na jakékoliv závěry je ale zatím příliš brzy, nejprve budou obě novinky muset projít náročnými redakčními testy, aby si titul nejlepšího fotomobilu zasloužily.

Hlavní fotoaparát na zadní straně má rozlišení 12 megapixelů a je napojen na objektiv se špičkovou světelností F1,7. To je hodnota, které nedosahuje většina objektivů klasických digitálních zrcadlovek. Dobrá světelnost by se měla příznivě promítnout do obrazové kvality při špatných světelných podmínkách.

Zajímavě působí i nový režim Motion Panorama, který do tradičních panoramatických fotografií přináší pohyb. Pro úplnost dodejme, že objektiv na přední straně má rozlišení pět megapixelů, světelnost je opět skvělých F1,7.

Obě nové vlajkové lodi by se měly objevit v prodeji v polovině března. Ceny novinek však jihokorejský elektronický gigant zatím neprozradil.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S6 edge

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S6

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám